Select Page

Својим доласком у Ораховац и служењем Свете архијерејске литургије, у среду, 11. априла, Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски г. Теодосије је употпунио радост Христовог Васкрсења Србима који последњих година у веома тешким условима опстају у овом делу Метохије.

У цркви Успења Пресвете Богородице, коју су највећим делом испунила деца, владици Теодосију су саслуживали игуман манастира Св. Врачи у Зочишту архимандрит Стефан, игуман манастира Св. Архангели код Призрена архимандрит Михајло, јеромонах Кирило Дечански, јереј Зоран Гођевац из Грачанице, парох великохочански протојереј ставрофор Миленко Драгићевић и парох ораховачки јереј Веља Стојковић. За певницом су били монаси манастира Зочиште и појци из Ораховца.

Велики број деце је пришао Светом путиру на причешће, а владика је уз нафору поделио по васкршње јаје као благослов у данима по Васкрсу.

У беседи је владика Теодосије честитао празник окупљенима и рекао да се у празничним данима Христовог Васкрсења окупљамо у Храмовима да прославимо Васкрслога Христа који је победио смрт и људима отворио пут у живот вечни. Управо због тога се хришћани не боје смрти, а наши преци су тако живели и са том вером и надом опстајали на путу Христовом.

– Тамо где је страдање присутно ту има будућности за Цркву Христову, јер је Господ присутан, а тамо где је грех и где у удобностима овога живота заборавимо на Господа ту нема будућности за хришћане – рекао је владика . Зато и ми живећи данас на Косову и Метохији, живећи у овом граду, поред овог светог храма који су наши очеви и преци подигли, ми треба да имамо ту веру да нас Господ неће ни у једном тренутку оставити, али све оно што патимо у овом животу Господ ће осмислити у будућем животу. Јер је он рекао да Његово Царство није од овога света, Његово Царство припада будућем животу, ономе што долази, а не ономе што пролази. Зато сви окупљени да удружимо своје снаге у заједничкој молитви, да се помолимо Господу, да запевамо Васкрсењу Његовом и да би нас Господ погледао са висине, да нам дометне и снаге и моћи и силе и храбрости, да ми изнесемо свој крст који нам је Господ дао у овом животу и појединачно и као народ, да знамо да ништа не бива без Његове свете воље.

Владичина радост је била нарочито велика, јер је на литургији у храму било пуно деце, а деца имају слободу пред Господом:

– Господ је рекао пустите децу к мени, таквих је Царство Небеско, а ми да се угледамо на њихову веру и како деца приступају Господу да и ми приступамо светим тајнама и да знамо да је Господ освећење наше. Зато сви удружени у молитви у храмовима Божјим певамо „Христос Васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи и онима који су у гробовима живот дарова“.

Наставник у ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Ораховцу и отац четворо деце, Добривоје Ђорић је рекао да су овакве посете и литургије од великог значаја за опстанак:

– Овакве нам посете много значе, јер утичу на духовни препород и опстанак нашег народа на овим просторима. Било би лепо да владика што чешће посећује Ораховац и даје нам моралну подршку за даљи опстанак.

Добривој је додао да у Ораховцу има безброј проблема, али да је проблем Српског гробља горући:

– Има проблема безброј, али има неких горућих који би требало да се реше што пре, као што је проблем са Српским гробљем у Ораховцу, на којем се Срби сахрањују, а које се и даље скрнави.

Марјан Шарић, отац троје деце, се захвалио владици на даровима и посети и рекао:

– Ми знамо да је Епархија рашко-призренска велика и да владика није у могућности да стално стиже до свих средина где живе Срби, али су овакве посете у овим тешким тренуцима веома значајне јер дају наду за даљи опстанак српског народа на Косову и Метохији.

Владика је у парохијском дому разговарао са свештеницима и председником Црквеног одбора из Ораховца који су му изнели проблеме који су присутни последњих година у Ораховцу, између осталих је и проблем Српског православног гробља на којем је деведесет посто надгробних споменика срушено, поломљено, затим све чешћа продаја српских кућа у близини цркве Шиптарима, незапосленост…

После посете Ораховцу владика је посетио и манастир Св Врача у Зочишту.

Извор: Православие. Ру

Pin It on Pinterest

Share This