Izaberite stranicu

На Цетињу је данас одржано редовно годишње братско сабрање свештенства Цетињског, Подгоричко-даниловградског и Подгоричко-колашинског протопрезвитеријата Митрополије црногорско-приморске. Сабрање је  почело Светом архијерејском литургијом пређеосвећених  дарова коју је у Цетињском манастиру служио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије.

Обраћајући се свештенослужитељима и сабраном вјерном народу Митрополит Амфилохије је у литургијској бесједи казао да између дивних молитава које читамо у вријеме Великог поста има она дивна реченица “Не дај срцу моме да залута на зле помисли да не изналази изговоре за гријехе”.

“Не само што ноге човјекове могу да залутају лажним  путевима и путевима пропасти, него и срце човјеково увијек је у опасности да залута на зле помисли, да залута и човјеков ум,  човјеков разум.Лажне идеје, лажно знање, да се затрује њиме и човјеково осјећање и воља човјекова да се усмјери оним путем који не одговара њеној природи.  Ум, воља, осјећање, разум и срце човјеково су призвани да ходе правим истинским Божијим путем, да иду за оним који је Пут истина и живот, да њега слиједе. Црква Божија се у Дјелима апостолским и назива Путем. Дакле све оно што је у Цркви Божијој, што она дјела и што нам она дарује и чиме нас она освећује и просвећује, све је то усмјерено том истинском и правом путу, путу који је Пут Божији који је сам Господ као Пут истине и живот”, истакао је Митрополит црногорско-приморски.

“Зато је битно да ову молитву “Не дај срцу моме да залута на зле помисли и да у исто вријеме не изналази изговоре за гријехе”што чешће понављамо. То је онај исконски човјеков гријех, адамовско-евинског изналажења изговора за гријехе. Адам каже, изговара се , није он крив него жена га преварила. Жена каже није она крива него је змија преварила. Другим ријечима и Адам и Ева у суштини оптужују Бога који је створио змију: Ти си крив што си створио змију да би нас она преварила”. Нека нам Бог да да ходимо путем Господњим и да срце наше не залута на зле помисли да не изналазимо изговоре за гријехе у све дане нашега живота и у вјекове вјекова. Амин”, закључио је Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Амфилохије.

Након Литургије је сабрање настављено у манастирској трпезарији разговором о актуелним питањима црквеног живота.

В.Девић/Р.Војиновић

Фото: Јован Радовић

Галерија 1

Галерија 2

Pin It on Pinterest

Share This