Izaberite stranicu

У недељу 4. фебруара 2018. године, у Цетињски манастир стигле су светосавске светиње, које су поводом светосавских прослава проходиле манастире и цркве Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке од 26. јанаура до 5. фебруара 2018. године.

Светосавске светиње, Крст Светог Саве из ризнице манастира Савине, Епитрахиљ Светог Саве из ризнице Цетињског манастира и Патерицу Светог Саве из ризнице манастира Мораче, у Цетињски манастир из Саборног храма Светог Василија острошког из Никшића у Цетињски манастир донио је игуман манастира Подмаине Рафаило Бољевић са братијом.

Светосавске светиње испред Цетињског манастира дочекао је Његовов Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, са свештенством, монасима Цетињског манастира, вјерним народом и професорима и ученицима Богословије Светог Петра Цетињског.

Потом је служено свечано бденије у цркви Рождества Пресвете Богородице, које су служили јеромонах Прохор Јосифов и јерођакон Онуфрије Савић. Појали су ученици Цетињске богословије, предвођени професором Црквеног појања ђаконом Павлом Љешковићем.

После прочитаног Јеванђеља Високопреосвештени Митрополит г. Амфилохије, сабранима се обратио ријечима бесједе говорећи о светињама у Црној Гори и о Светом Сави равноапостолном просветитељу и првом архиепископу српском.

Светосавске светиње положене су на ћивот Светог Петра Цетињског, којима су се вјерни поклањали и цјеливали их а Митрополит Амфилохије их је помазивао.

 

Александар Вујовић

Pin It on Pinterest

Share This