Izaberite stranicu

Саборни храм светог оца Николаја Мирликијског Карловцу осми пут је оскрнављен прошле ноћи у посљедњих 10 година, од када је црква обновљена.

Карловачку полицију су о скрнављењу храма обавјестили свештеници након чега је извршен увиђај.

Отац Дарко Дугоњић, старешина храма, рекао је Хини прије увиђаја да су бочна врата цркве проваљена, као и да су испревртане столице.

Епарх Горњокарловачке епархије Герасим, који је ту у суботу служио литургију поводом празника светог Јована Крститеља, рекао је Хини да Српска православна црква у Карловцу обреде обавља већ 230 година.

Ово је осмо овакво скрнављење, откако је храм прије 10 година обновљен, рекао је владика Герасим.

Он је напоменуо да полиција до сада ни у једном случају провала, разбацивања ствари и разбијања, те шарања графита, није открила починитеље.

Герасим сматра да ове провале немају неке националистичке мотиве, већ да су подстакнуте ситним користољубљем, „као да се у цркви држи новац, злато и сребро, па ће се обогатити, а није тако“.

„Сиромаштво је велико, људи се сналазе, а боље би било да ми дођу и траже новац, јер овако само направе штету, а свако ко то ради нешто може и поштено одрадити за новац да, на примјер, нешто почисти“, рекао је владика Герасим.

Извор: Танјуг

Pin It on Pinterest

Share This