Izaberite stranicu

Поглавар охридске архиепископије Јован јутро после изласка из затвора служио литургију у манастиру. Црква и порта препуне народа из скоро целе Македоније дочекале владику

У срећи и захвалности Богу што је на слободи, поглавар Православне охридске архиепископије владика Јован служио је јуче ујутру прву литургију, после три године заточеништва, у манастиру Светог Јована, у Нижепољу код Битоља.

Пред затвором, у коме је провео више од три године, архиепископа је сачикао владика Давид, и сам изненађен позивом затворске управе да ће владика Јован бити пуштен на слободу. Позив је стигао у касним поподневним сатима, а архиепископ је затворску капију напустио тачно у 17.30. Тек тада му је било дозвољено да, први пут, телефонира мајци и епископима, да је пуштен на условну слободу.

Из Идризова, упутио се у манастир у Марковој Сушици, недалеко од Скопља. Овде се мало окрепио и, после неколико часова, кренуо пут Битоља и манастира Свети Јован, који је са монаштвом придигао на рушевинама оног који су после 2002. године до темеља разориле македонске власти.

Манастир је био препун, црква и порта. На богослужење су допутовали верници из Скопља, Куманова, Штипа, Битоља, Кавадараца…

Овако је атмосферу са литургије за „Новости“ пренео један од црквених великодостојника Православне охридске архиепископије. Он је казао да је архиепископ, пуштен из затвора у Идризову на условну слободу, у своју кућу-манастир подно Пелистера стигао прексиноћ око поноћи. Ту су га дочекале мајка Галена са монаштвом и свештенством.
[pullquote]Захвалност Архиепископ Јован засада не даје никакве изјаве. У саопштењу Православне охридске архиепископије он се захваљује свима који су током његовог вишегодишњег тамновања помогли не само њему, него и архиепископији чији је поглавар.[/pullquote]

– Архиепископова мајка није крила неизмерну срећу што је дочекала сина. Његово тамновање и њу је савило и оборило. Једина жеља јој је била да доживи његову слободу – речено је „Новостима“. – Мада је стигао прилично уморан и исцрпљен, архиепископ је без сна дочекао јутро и припремио се за литургију.

Сусрет са верницима, монаштвом и свештенством, као и богослужење јуче ујутру, били су више него дирљиви. Сатима, после верског обреда у манастиру, верници Православне охридске архиепископије остали су у храму. Многи су желели да се у трпезарији манастирског конака сретну са владиком Јованом, пожеле му здравље и трајање у слободи.

Сви који су се срели и поразговарали с њим протеклог дана и ноћи, уверили су се да је здравље архиепископа Јована више него угрожено. Највећи проблем је дијабетес који је готово на горњој граници. Од ове болести није могао да се заштити, нити да је лечи, јер су му понајчешће у ћелији лекови били недоступни. У међувремену, погоршало се стање оболелих зглобова и кичменог стуба.

Због тога је архиепископ Јован добио позив од руског патријарха Кирила да отпутује у Москву. На наше питање да ли ће он пристати на овај позив, одговорено је: „Највероватније да хоће“.

М. Марковић

Извор: Новости

Pin It on Pinterest

Share This