Select Page

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије одслужио је, у недјељу 26. октобра 2014.године, уз саслужење свештенства и свештеномонаштва Епархије, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Пиви.
Литургији су, поред вјерног народа пивског краја, присуствовали и учесници Међународног научног скупа „Владар, монах и светитељ Стефан Немања – Преподобни Симеон Мироточиви“, чији радни дио је одржан у суботу 25.октобра у Црквено-народном дому у Никшићу.
„Сабрали смо се данас у овој светињи, задужбини Патријарха Саватија Соколовића, да одслужимо свету службу у дан недељни и светим богослужењем закључимо Међународни научни скуп о Светом Стефану Немањи, који је организован поводом обиљежавања деветстогодишњице од рођења Светог Стефана Немање“, казао је у свом архипастирском слову током Литургије Преосвећени Епископ Јоаникије, истичући:
“Прошло је 900 година од његовог рођења, али вријеме није прегазило, нити потиснуло Стефана Немању Преподобног Симеона Мироточивог, већ како пролазе времена и вјекови све више сијају врлине и примјер овог светог човјека, родоначелника светородне лозе Немањића. И у ово наше вријеме, мисли и дјело Светог Симеона Мироточивог су толико актуелни да га, у том смисл, можемо сматрати нашим савремеником, тачније речено, можемо га назвати човјеком Божјим који иде испред нас, који је био и остао наш незамјењљиви вођа“.
Према ријечима Владике будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, велики јубилеј какав је деветстогодишњица рођења Преподобног Симеона Мироточивог обиљежен је, ипак, скромно. Он је изразио наду да ће, управо, завршени Научни скуп, посвећен Светом Стефану Немањи оставити дубок и неизбрисив траг чиме ће и наше покољење дати свој допринос његовању предања и завештања Светог Стефана Немање.
„Многа од ових предавања о личности, дјелу и времену Светог Стефана Немање Преподобног Симеона доживјели смо као дописивање његовог житија, јер светитељи Божји су дотакли вјечност још у вријеме свог земаљског живота и када одлазе из овоземаљског живота они су, благодаћу Божјом, силом Божјом, дејством Божјим, којег су се дотакли, присутни кроз сва времена у историји свијета. Имамо таквих светитеља који су историјске личности par excellence, као што је Свети Стефан Немања који су се посветили, имамо и оних који су цио свој земаљски живот проживјели у тишини, у удаљености од свијета, али су се пројавили послије свог упокојења, објавили, ушли у вријеме, у историју, у наше животе“.
„Тако Бог рађа своју дјецу, своје синове и кћери, даје им различите дарове, све зависи од тога како ће ко оне дарове које му је Бог дао употребити, да ли на славу Божју, на извршење Божјих заповјести или на нешто друго, а Свети Стефан Немања се потрудио да изврши оне двије Божје заповјести, у којима је пуноћа закона и пророка „Љуби Господа Бога својега свим срцем својим, свом душом својом, свом мишљу својом и свом снагом својом“ и „Ближњега свог као самог себе“. Он је те заповјести извршио до краја, не штедећи себе до последњег свог издисаја. Та његова чудесна богочежњивост, чудесна динамика његове личности, чудесно прегнуће, снага карактера тешко је изразити и наћи прикладну ријеч за све то, а колико је он промјена, колико бура и препрека, узлета и понижења доживио у свом животу, идући правом путањом, не скрећући ни лијево, ни десно, како уче свети Оци“.
„Због тога је он био прави очински ауторитет својим синовима, и као муж својој супрузи, те имамо једну свету породицу. Прослављамо их као свете, и њега, посебно Светог Саву, и Свету Анастасију и Светог Стефана Првовјенчаног, па и Вуканово потомство, такође, је дало велике плодове. То не бисмо требали заборавити, то је благослов и благотворни утицај Светог Симеона, његовог ауторитета који је он имао у свом потомству“, рекао је Његово Преосвештенство.
Главна заслуга Стефана Немање, истакао је Владика Јоаникије, јесте у томе што је објединио свој народ, подигао га духовно, охрабрио, узвисио, Богу га привео, истријебио јерес.
„Онда је Светом Сави, послије дјела Светог Стефана Немање било много лакше. То ни у чему не може умањити дјело Светог Саве него требамо да имамо у виду заслуге и дјела Преподобног Симеона Мироточивог и Светог Саве. Трајало би дуго када бисмо говорили и о његовом ктиторству, његовој вјери и свим заслугама које је чинио за своје отачаство, али немамо довољно времена за то. Није ни потребно, јер ви, овдје сабрани, о томе више знате, а ми прослављамо Светитеља Божјег у Христу Исусу Господу нашем Који му је дао моћ, силу, светост и прославио га чудесима, мироточењем његових Светих моштију, и показао га свима нама као великог заступника, заштитника и духовног вођу за сва времена“, поручио је Преосвећени Епископ Г. Јоаникије.
Након посјете светој Пивској обитељи, учесници скупа су, при повратку за Београд, обишли и манастир Свете Тројице у Пљевљима.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This