Select Page

Држава од Митрополије Црногорско-приморске тражи да им врате цркву Светог Димитрија на Крушевцу, док свештеници тврде да је објекат у комплеску Дворца краља Николе одувијек био у својини Српске православне цркве.
Ти ставови поновљени су и јуче у подгоричком Основном суду, у наставку спора у коме држава тражи да СПЦ врати Центру савремене умјетности објекат “који користе у оквиру Дворског комплекса на Крушевцу”.
Свештеници МЦП Велибор Џомић, Драган Митровић и Борис Брајовић, посвједочили су јуче да је прота Милија Лачковић био старјешина те цркве од 1945. до деведесетих година…
Након њега, вођење вјерског објекта преузима Митровић до 2003. године, затим Џомић до 2008. а након њега и Брајовић, који је и данас старјешина цркве.
Објашњавали су да је црква, пошто је Милија отишао у пензију, била узурпирана од комунистичких власти, који су је користили као магацин-мртвачницу. Тада је, саопштили су јуче, нестало много вриједних икона из доба династије Петровић…
“Тадашња Галерија несврстаних, без нашег знања, промијенила је браву и претворила цркву у магацин. Како бисмо спријечили даље скрнављење и девастирање цркве, СПЦ је у новембру 1992. године поново преузела објекат”, рекао је Митровић.
Џомић је додао и да никада нијесу имали проблема са садашњим Центром савремене умјетности, нити се икада помињало да је то њихово.
“Ми смо чак имали изузетну сарадњу са њима, сваке године су долазили на славу цркве као наши гости. Неспорно је до је то вјерски објекат, па не знам од кад је то држава власник сакралних објеката”, навео је Џомић.
На питање заступника државе Риста Фемића, Џомић је појаснио да црква никако не може да буде за потребе једне породице и да то што ју је саградио књаз Никола, не значи да је она његова, већ да има право да буде сахрањен у њој, да се служе обреди са његовим именом, или да се његов лик истакне на одређеном мјесту као чин захвалности.
“У православљу не постоје цркве које служе за потребе једне породице. Књаз Никола је добио ктиторска права, што није исто што и својинска права. То је био отворени објекат, који су користили сви грађани тадашње Љешкопољске парохије“, истакао је Џомић.
Брајевић је, такође одговарајући на питање Фемића, рекао да су из МЦП неколико пута дозволили да се простор користи за одређене умјетничке манифестације Центра за савремену умјетност.
Спор се наставља 23. октобра.
У тужби држава наводи да је дворски комплекс у њиховој својини према Закону о државној имовини, али да су онемогућени да користе Државну капелу, па траже да се она врати Центру за савремену умјетност. Ма. Б.
Џомић о баченој застави: “А кажу, ја не поштујем државу”
Црногорска застава, “провела” је јуче неко вријеме бачена и згужвана у дворишту Основног суда.
То је прокоментарисао и Џомић, Излазећи из зграде: “Ево, а кажу да ја не поштујем државу”, рекао је он.
Многи пролазници питали су се одакле застава ту и ко ју је бацио.
Згужвано државно обиљежје, након неког времена, неко је уредно сложио и вратио на бетон.

Маја Боричић

Извор: Вијести

Фото: Вијести (Веско Белојевић)

Pin It on Pinterest

Share This