Izaberite stranicu

У свим храмовима Митрополије црногорско-приморске данас је прослављен празник Васкрсења Христовог, а централну Литургију служио је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије у Саборном храму Васкрсења Христовог у Подгорици.
Владици је саслуживало свештенство Митрополије, уз молитвено учешће више хиљада вјерника који су се у току Часног поста припремали за Свето причешће.
На Литургији су одговарали чланови подгоричког Црквеног хора “Свети апостол Марко”.
Митрополит Амфилохије је у току Свете службе подгоричког пароха Миладина Кнежевића произвео у чин протопрезвитера.
Обраћајући се новом протопрезвитеру Владика је рекао да је ово одликовање он заслужио и својим ријечима и својим дјелима.
“А посебно својом часном породицом са бројном дјецом која ти је Бог подарио и тиме, служећи као примјер и другим породицама са твоје шесторо златне дјеце, обогатио и себе и Цркву Божију и Царство небеско. Трудио си се да ових десет година служиш сагласно оном обећању које си дао Господу”, рекао је Митрополит Амфилохије.
Прочитана је и Васкршња посланица вјерном народу Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја са свим Епископима Српске православне цркве.
На крају Литургије Митрополит Амфилохије је казао да је љубав Божија љубав која сабира и која нас окупља.
“Овај храм је символ те Божанске љубави. И велико се чудо догодило у Црној Гори. По први пут у њеној историји је сва Црква Божја била сабрана у овом Светом храму. И не знам да ли ће се то поновити – дај Боже и неки други пут у будућим временима”, рекао је Владика.
Он је рекао да Црква није ништа друго до сабор око Христа Распетога и Васкрслога.
“Зато је она неуништива, зато је она света заједница Божја која је неразорива”, поручио је Митрополит Амфилохије.
Васкршњој литургији у подгоричком Саборном храму присуствовали су и амбасадори Србије и Украјине Њихове екселенције господин Зоран Бингулац и госпођа Оксана Сљусаренко.
Р.В.
[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/14672/Mitropolit-Vaskrs_Podgorica_2014.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

Pin It on Pinterest

Share This