Izaberite stranicu

У селу Соколовићи, надомак Рудог, родном месту чувеног Мехмед паше Соколовића, умро је у 88. години Љубо Кириџић, последњи потомак великог везира. Љубо је до смрти живио у великој немаштини, у трошној кући без струје. Деценијама је свим намерницима с поносом причао разне догађаје из живота славног претка.
Сеоце из ког је као јаничар у Турску одведен Мехмед паша делује уснуло и пусто. Остали су у њему углавном старци, младих готово и нема, а годинама се овде није чуо плач новорођенчета.
Љубина родбинска веза с чувеним турским војсковођом није му помогла да има удобнији живот. Деценијама је с поносом причао свима који су походили Соколовиће о свом претку, показујући им рушевине породичне куће Димитрија Соколовића, Мехмедовог оца.
Љубо Кириџић је за живота причао да се 1943. код њега у селу Раванци, које се наслања на Соколовиће, крио генерал Дража Михаиловић, с којим се он руковао у зору 13. марта 1946, не слутежи издају и хватање Драже само који сат касније.
Мештани кажу да је баш због Драже заселак Раванци, у коме су Љубо и његова супруга Миља (83) дуго били једини становници, после рата био кажњен и заборављен, без струје и основних средстава за живот, и тако је остало до дан данас.
Старина Љубо је својевремено испричао нешто што нису докучили ни многобројни историчари. У аутобиографи Мехмед паше Соколовића мајка великог везира звала се Марија. То му је потврдио деда који је био рођен 1848. и живио је равно 100 година, а њему опет његов деда, што се као живо предање преносило с кољена на кољено.
Ових дана село Соколовићи је сабласно пусто, с тек десетак раштрканих, углавном напуштених кућа. Селом доминира по други пут обновљена џамија, коју је Мехмед паша саградио свом оцу Димитрију, који је преласком у ислам постао Синан бег.
Покојни Љубо је тврдио да је стотинак метара даље од џамија Мехмед – паша саградио и цркву својој мајци Марији, али је она остала порушена у шипражју и никада није обновљена.
Занимљиво је да водовод прављен прије пет векова у овом селу и данас функционише. На аутобуском стајалишту на натписом „Соколовићи“ на путу Рудо – Сарајево, доминирају гомиле отпада и шута.
У шест векова дугој историји Османске царевине, за време 36 султана, измењало се на власти укупно 210 великих везира. Међутим, турски историчари се слажу да међу њима Мехмед паша Соколовић заузима истакнуто мјесто јер је најзаслужнији за уздизање турске империје.
Његов живот од личног султановог собара и оружара, адмирала морнарице, војног команданта турске војске, освајача Сигета, Арабије и Багдада, одржао га је у служби чак код три султана.
„И данас је невероватно и непојмљиво како је Мехмед паша Соколовић у свом селу, прије 450 година, могао градити и цркву и џамију, бити и Србин и муслиман и православац и Турчин одједном, па имати за брата српског патријарха Макарија Соколовића и уједно бити султанов зет, дизати ћуприју на Дрини свом народу и планирати Суецки канал другим народима“, прича у даху Бојан Бајић, становник Рудог.

Извор: Ин4С

 

Pin It on Pinterest

Share This