Select Page

У православној Далмацији вијековима се његује нарочито побожно поштовање Свете великомученице Недјеље. Народно схватање њеног мученичког страдања, које датира из времена цара Диоклецијана, памти се на један изражени простосрдачан начин, а само име мученице још више истиче заповијест о празновању дана одмора, дана који треба да се посвети Богу Створитељу, Откупитељу од гријеха и ономе који је у седми дан васкрсао из мртвих, Господу нашем Исусу Христу Спаситељу човјечанства. О поштовању Свете Недјеље код далматинских Срба писали су научници: етнолози, културолози и богослови.
У парохијској цркви села Кожловац Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију са свештенством из архијерејског намјесништва бенковачког. Љетњи мјесеци окупљају већи број расељених становника далматинских мјеста и општина, па се тако на сајму, односно црквено-народном сабору у Кожловцу окупило пар стотина људи који су са својим епископом узнели молитве Вишњем Богу за сваки благослов и оно најпотребније у хришћанском животу.
Владика је у бесједи позвао на организовани повратак вијековним огњиштима говорећи о мисији Српске православне цркве кроз вијекове, али и послије скорашњег рата, у протеклих неколико деценија. Окупљени у скромном храму, одстојавши молитву на каменом патосу старом 300 година, пред новим иконама и скоро постављеним иконостасом, ујтешени поуком свога архијереја, посвједочили су како је ова недјеља у православној Далмацији предокус Царства Небеског кога су вијековима исповједали њихови преци и даље ишчекују потомци.

Извор: СПЦ 
 

Pin It on Pinterest

Share This