Select Page
[audio:http://www/eparhija-prizren.com/sites/default/files/users/4/media/audio/aem_starogracko_230710.mp3|titles=Звучни запис беседе Митрополита Амфилохија 11 МБ]

ГРАЧАНИЦА/ПРИЗРЕН, 23. јула – У Старом Грацку, код Липљана, данас је обележена 11. годишњица од злочина у коме су албански екстремисти, припадници ОВК, мучки убили 14 Срба. Парастос убијеним жетеоцима, пред спомен-плочом у центру Старог Грацка, служио је Мјестобљуститељ Епархије Рашко-призренске и Косовско-метохијске Г. Амфилохије са Епископом Липљаниским Теодосијем, јерејем Савом Шмигићем, секретаром Епархије и свештенством.

Митрополит Амфилохије се присутнима обратио следећим речима:

„Од свих злочина, браћо, учињених прво од моћника који су тиранију подигли са земље на небо 1999. године, па онда и злочина немалих учињених у грађанском рату на Косову и Метохији последњих деценија, посебно место по свирепости, по безумности, заузима злочин који је учињен на данашњи дан овде над невиним жетеоцима. И као што је косовски божур никао из крви невино побијених косовских витезова који су бранили свој образ, веру и отаџбину, тако ће и из пшеничног класја ливаде на којој су пострадали жетеоци изнићи нешто што је неуништиво и незаборавно. На првом месту то је памћење тога злочина и те свирепости. Јер заборавити тако свирепи, нечовечни и безбожни злочин, значило би дати могућност да се и у будућности такви злочини понављају. Ко год је кроз историју градио своју судбину и своје достојанство на таквим злочинима, пре или касније тај је од Бога био прозван и призван и обележен тим и таквим злочином. По народној „Бог је спор, али је достижан“. Свака неправда, а поготово таква неправда, и крв проливена у таквом злочину вапије к небу, као крв оних мученика описаних по Отркивењу Јовановом, као крв свих оних који су невино кроз историју у било ком времену и било ком народу пострадали.

Зато смо ми данас овде да пред лицем Божијим споменемо од руку злотвора пострадале жетеоце овога древнога места, да се помолимо Богу за њих да их Господ упокоји тамо где сија светлост лица Његовога. Овде смо да се приберемо пред њима и да се опоменемо њиховом жртвом, не само ми, већ да се преко нас опомену сви они који су злочине чинили, без обзира откуда долазили и ко они били – и они који су бомбардовали свету косовску земљу и крвљу је невиних залили, или они који су после тога избезумљени мислили да злочинима могу да граде своју срећу.

Нека би Господ упокојио од руку злотвора пострадале, и правдом својом обасјао све нас и све који живе на овој земљи и нека би Господ својом правдом „која није по бабу ни по стричевима већ по правди Бога истинога“ умудрио и уразумио моћнике, владаре и судије овога света да када суде и судове доносе о било коме па и нама, да ти судови буду судови сагласни Божијој и људској правди. Јер ако правда не буде мера подједнака за све, пре или касније одлука свакога суда и сваке власти, она ће се претворити, као што рече наш Свјатјејши Патријарх, у јабуку раздора, у извор нове мржње, нових сукоба и нових несрећа. А то нико не жели, понајмање они који су овде и на овим просторима својом крвљу и својим сведочењем посведочили верност правди и истини Божијој, који су својом крвљу залили косовске божуре и крвљу својом залили пшеницу покошену и не покошену у Старом Грацку. Господ њима покој да подари, а нама да подари вере, верности, мира, и нама и свима који са нама живе да Господ подари мира, да бисмо сви могли да схватимо да зло никада добра нити је доносило, нити доноси нити ће доносити. Бог душу да им прости.“

Међу мештанима и члановима породице на прастосу су били и секретар Скупштине Србије и председник држвне Комисије за нестале Вељко Одаловић и директор здравственог центра у Грачаници др Рада Трајковић.

„Било је тужно и после 11 година се клањамо љдима који су мучки убијени на њивама а да за то нико није до данас одговарао“, казала је Трајковићева. Рада Трајковић је такође рекла да је као и сви пристуни на парастосу изразила жаљење што убице нису процесуиране и што не постоји воља да одговорни за тај злочин одговарају. „Специјалне међународне истражне екипе су у континуитету водиле истрагу, имају сазнања, али према ономе што знам, ради се о значајној личност Ослободилачке војске Косова, чије би хапшење дестабилизовало ситуацију у Покрајини“, казала је она и додала да је то оно што њавише боли све Србе.

Након парастоса у помен убијенима одржан је поетски час. У знак сећања на 14 убијених жетелаца у селу је јуче поцео меморијални фудбалски турнир чије ће се финале оџати данас после подне.

Пре 11 година, 23. јула из заседе на њивама, у атару српског села Старо Грацко код Липљана, убијено је 14 жетелаца, међу којима је био и седамнаестогодишњи дечак. Убијени су Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Слободан, Миле, Новица и Момир Јанићијевић, Станимир и Боско Декић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепсић. УНМИК полиција је у октобру 2007. године ухапсила косовског Албанца, Мазлума Битићија, из села Велики Алас код Липљана због сумње да је учествовао у том убиству, али је Битићи пуштен након два месеца услед „недостатка доказа“.

Албански екстремисти из оближњег села  Велики Алаш више пута су оскрнавили гробље пострадалим српским жетеоцима, не дајући мира покојницима. Овај злочин, као и убиство српске деце у Гораждевцу 2003. год. само су неки од најтежих злочина који су почињени од стране албанских екстремиста у присуству међународне заједнице на Косову и Метохији.

Извор: Епархија Рашко-призренска и Косовско-метохијска

Pin It on Pinterest

Share This