Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/24200906[/picasa]

druga_11.jpgБЕОГРАД, 24. децембра (Светигора прес) – У београдском храму Светог Саве на Врачару данас је служена заупокојена Архијерејска литургија са парастосом блаженопочившем Патријарху српском Павлу, поводом четрдесет дана од његовог упокојења.

Началствовао је Мјестобљуститељ Патријарашког трона СПЦ Високопреосвештени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, а саслуживали су Архијереји и свештенство СПЦ.

«Данас, кад се сабирају сви дани његовог земног живота, могли би мирне душе да кажемо за Патријарха Павла оно што је он говорио за апостола Павла», рекао је у архипастирској бесједи Митрополит Амфилохије. «Сав његов живот свједочи да сабирајући његове године, његову вјеру, његов живот, његове подвиге и начин на који је живио, да можемо рећи: угледајмо се на новог Павла српскога, као што се он угледао на свога небескога покровитеља. И ако што се његов небески покровитељ, апостол народа Павле угледао на Христа Господа».

«Зар да се не угледамо на њега, који се свим срцем својим и свим бићем својим угледао на Христа, вјерујући у Њега као Бога свога и као Спаситеља свога? Зар да се не угледамо на њега, који је примио благи јарам Христов,  крст по заповијести Господњој? Зар да се не угледамо на њега, који је, не само живио Христом и вјером у Њега као Живога Бога, клањајући се кроз Њега Оцу и Сину и Духу Светоме, него се потрудио да сав свој живот, самог себе принесе Христу Богу на дар», рекао је Митрополит црногорско-приморски.

«Попут апостола народа, Светог апостола Павла носио је смирено, смјерно и трпељиво Крст Христов, служећи вјерно Богу и роду. Зар да се не угледамо на њега, чија је проповијед била истовјетна са проповијеђу Светог апостола Павла? Непрекидно се трудио, и у своме животи и у својој ријечи писаној и изговореној, да све оно што ради и како живи и говори мирише на Светога апостола Павла. Пред народом, када је бесједио и када је служио и пред онима са којима се сретао, које је примао, били они обични вјерници, епископи, предсједници држава или секретари Уједињених нација, свуда и на сваком мјесту његова ријеч је била засољена ријечју Светог апостола Павла и кроз њега ријечју Самога Господа».

«Зар да се не угледамо на њега, када знамо и видимо и осјећамо, и када је то и народ посвједочио приликом његовог испраћаја, ако је његов живот био ништа мање страдалан од живота Светог апостола Павла. Свети апостол павле је обилазио земље и градове проповиједајући Христа. Исто тако је нови апостол Цркве Христове Павле обилазио, на првом мјесту народ који му је био повјерен. Његова ријеч је допирала до људских срдаца и чула се као павловска ријеч. Обилазио је земље и градове. Посјећивао је и друге помјесне Цркве, широм Европе, до Јерусалима, Америке, Аустралије да би сведочио Христа од Дјеве рођенога, распетога и васкрслога. Сав његов живот зрачи павловском вјером, павловским животом, павловском добротом, павловским смирењем и страдањем. И павловском спремношћу на жртву и саможртвену љубав. Мирне душе можемо рећи данас пред Богом и људима, и пред Црквом да треба да се угледамо на новога Павла српскога», рекао је Митрополит Амфилохије.

Након литургије и парастоса у храму Светог Саве служен је мали помен на гробу Патријарха Павла у београдском манастиру Раковици.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This