Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/20200910[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/6471/Mitropolit%20Amfilohije_Detinjci_%2020.12.2009.mp3]

Rotation of 10A_0612.jpgЦЕТИЊЕ, 20. децембра (Светигора прес) – Светом литургијом, уз молитвено учешће Високопреосвештеног Архиепископа Цетињског Митрополита црногорско-приморског Господина Амфилохија, мјестобљуститеља Патријарашког трона СПЦ, у Цетињском манастиру данас су прослављени Дјетињци.

У архипастирској проповиједи вјернима Владика је тумачио Господње ријечи: пустите дјецу да долазе к Мени, јер је таквих Царство небеско.

«Када је ово изговорио, Господ је узео дијете на Своје груди и рекао онима који су били са Њим: ако не будете као једно од ових малих, нећете видјети Лица Божјега. И заиста, није случајно да је Господ, прије свега, изнад свега, дијете пригрлио. То што је рекао ученицима, рекао је преко њих свима нама, свима људима».

«Припуштајући дјецу Господу, ми Му дарујемо оно најљепше, најузвишеније што је ова земља изњедрила. И не само што Му приносимо оно најузвишеније, најљепше, него Му приносимо оно што је Он Сам

постао», објаснио је Владика Амфилохије.

«Зато ми пјевамо Господу да је Предвјечни Бог – Дијете младо. Није Господ, кад је дошао на овај свијет, постао серафим нити херувим, нити неко од савршенијих створења створених Божјом руком, него је постао дијете. И кроз дјетињу природу, коју је примио поставши човјек, освештао је људску природу, повратио јој ону дјетињу чистоту, невиност и чедност», казао је Митрополит црногорско-приморски.

«Зато и ми, припремајући се за велики празник Христовог Рођења данас прослављамо Дјетињце», рекао је Митрополит Амфилохије.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This