Izaberite stranicu

ЊУЈОРК, 17. новембра – Поглавар Православне Цркве у Америци, архиепископ Вашингтонски Митрополит све Америке и Канаде Јона, примио је у понедељак 16. новембра у својој резиденцији у Њујорку поглавара Руске Заграничне Цркве, митрополита Источно-америчког и Њујоркшког Илариона.

Након дочека, митрополит Јона је позвао госта у цркву Светог Сергија Радоњешког, гдје су двојица првојерараха одслужили помен Његовој Светости патријарху Српском Павлу. Након службе, митрополит Јона је примјетио да цијели православни свијет сматра новопрестављеног Патријарха „живим свецем“ и „великим духовним вођом ХХ вијека“.

Виокопреосвећени Иларион је изразио радост због учествовања у заједничкој молитви за Његову Светост, првојерарха Српске Православне Цркве, која је у току прошлог стољећа пружила сигурну луку руским епискома емигрантима и благословила њихову службу Богу и народу у тешким околностима за Русе у расијању, његујући њихово јединство. Од тада, Руску Заграничну Цркву и Српску Православну Цркву вежу тијесне братске везе, истакао је владика Иларион.

Након службе, архијереји су разматрали питање успостављање званичног дијалога између њихових Цркава и испитивања узрока њиховог раздјељења, као и исправљања проблема који ометају пуноћу црквеног општења.

Pin It on Pinterest

Share This