Izaberite stranicu

Crkva u selu Zukovica - Medigovici

ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 06. новембра (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос са свештенством мало освећење и Свету архијерејску литургију у обновљеној цркви Светог апостола Томе у селу Жуковица у Медиговићима изнад Петровца.

«»Не можемо Бога исповиједити, ако га се не дотакнемо, ако се Он не дотакне нашега срца», рекао је Митрополит Амфилохије у архипастирској бесједи . «Зато и кажемо да је Он темељ на коме се гради наш живот. Оног тренутка кад човјек повјерује у Господа, он се у дубинама свога срца и свога ума дотакао Самога Господа. Иначе не би могао повјеровати», објаснио је Владика.

«У наше вријеме било је толико помрачених људи који су своје лажне идеје и лажне богове проповиједали и многе са правога пута помјерили. Онај који се одриче Бога, одриче се, не у Њему, него ван Њега, он је далеко од Њега, он се не дотиче Њега. И зато ни Бог не може њега препознати као Свога», нагласио је Митрополит Амфилохије.

«Свједоци Божјег присуства су и Божји храмови, попут овога овдје. Његовим подизањем ваши преци су исповиједили Живога Бога. Да није засијала у њиховом срцу вјера у Христа Бога нашега, не би се они ни сјетили да граде храм овакав какав су саградили», рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Историја храма протеже се до 14. вијека, а остаци фресака у олтарској апсиди везују се за 16. вијек.

Најзаслужнијима за обнову храма, господи Јефту Давидовићу, Младену Кременовићу и Бранку Анђелићу, као и Општини Будва уручене су захвалнице. Након Свете службе у дому Лазара Медиговића је за Митрополита Амфилохија и остале званице приређена трпеза хришћанске љубави.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This