Select Page

Snezana PopovicПодгорица, 21.Август 2009.г. – Вјероучитељ и хоровођа Дјечјег хора при Цркви Светог Ђорђа у Подгорици Снежана Поповић казала је јуче да су дјеца и свештенство преживјсли шок у инциденту, који су 19. августа на Преображење Господње изазвале присталице такозване ЦПЦ у цркви на Ивановим коритима. Она је навела да су дјечји хорови из Подгорице на Преображење пјевали на Светој литургији на Ивановим коритима, а да су домаћини била дјеца са Цетиња, ученици вјерокауке.

Пало је на хиљаде најружнијих псовки. Дедеићеви вјерници су без осјећаја стида, изгонили дјецу и свештенство из храма. Да су они неки вјерници они би знали да је Господ Исус Христос рекао „Пустите дјецу да долазе к мени и не брагајте им јер је таквих Царство Небеско”. Један старац, од преко 70 година, витлао је неким коцем представљајући се да је припадник СУБНОР-а. Најстрашније је дјеловао један човјек у црвеној мајици за кога смо сазнали да је некакав месар или касапин што је код дјеце додатно појачавало и страх и плач. Срећом те је било колико толико полиције јер ко зна шта су све ти типови били спремни да ураде дјеци. И врхунац је био када смо видјели да су нам на комбију пробушили гуме. Замислите, тјерају дјецу, а буше гуме на возилу како не би могли да оду. Зар се не боје ни Бога ни суза невине дјеце огорчено је за „Дан“ испричала Поповићева.

Она је подсјетила да су дјечји хорови из Подгорице на Преображење требало да пјевају на Светој литургији на Ивановим Коритима и да имају излет у дјечјем излетишту.
Деца су се са великом љубављу и радошћу припремала за тај дан и жељно су га ишчекивала. То је била прилика да се сретну са игуманом оцем Луком и свештеницима и да чују поучне ријечи, али и да се након Службе друже и играју у пријатном амбијенту. Међутим. били смо запањени када смо видјели полицију која ни свештеницима ни дјеци није дозволила улазак у цркву. Даље вам је познато шта се догодило. Жао ми је што су неки покушали да злоупотребе наш боравак и присуство на молитви на Ивановим коритима казала је Поповићева.

Sneza Popovic sa djecomОна је подсјетила да Митрополија сваке године организује такве дјечје излете на Преображење и никада није било проблема, као и да су претходних година долазила ДЈеца из других дјечјих хорова и са вјеронауке из других градова.
Уосталом, у дјечјем одмаралишту је било дјеце из других мјеста и она нису била евакуисана што јасно говори да није било ријечи о. како су га представили, .скупу ‘ ризика на Ивановим коритима . Зашто дјеца са вјеронауке не би могла да дођу на Иванова корита ако су већ дошла дјеца из других мјеста. Да ли то значи да је дјеци на црквених хорова и са вјеронауке ограничено кретање и каква је то дискриминација запитала је Поповићева.

Снежана Поповић је прва жена из Црне Горе која је у задње тридесетак година уписала и завршила Богословски факултет. Она оцјењује да ни у вријеме једноумља, када се риЈетко ко одлучивао да изучава теолошке науке, није ни на памет могло пасти да ће доћи вријеме да неко дјецу моткама и камницама истјерује са молитве Богу из цркве.
Она је додала да петнаестак година при цркви Светог Ђорђа под Горицом предаје вјеронауку и води дјечји хор.
С обзиром на то да дјеца преко године не могу да одлазе на излете због школске године, нагласила је Поповићева, у организацији Митрополије и Црквене општине Подгорица сваке године за дјецу се организују једнодневни излети, учествовање на службама и учешћа на смотрама хорова како у Црној Гори тако и широм свиЈета. Претходних година смо били у Русији и Грчкој, а сваке године учествујемо на Сабору дјеце у Сабору омладине на Михољској Превлаци код Тивта, додала је она.

М.М.К.

ДЈЕЦА ПРЕЖИВЈЕЛА ТРАУМЕ

Било је страшно каже осмогодишњи Огњен Нишавић, ученик вјеронауке при цркви Светог Ђорђа у Подгорици. За Нишавића се вјерски догађај који је требало да буде пун радости и весеља претворио у „велики урнебес“.

Плашио сам се зато што нас је једна група људи јурила моткама и полиција нас је спасавала казује осмогодишњк дјечак.
Дванаестогодишња Милица Шћепановић, ученица вјеронауке при цркви Светог Ђорђа и члан хора, дан након индицента и даље је уплашена јер јој је пред очима слика групе људи са мотакама који на ђаке насрћу док су пјевали литургију.

Ти људи који су нас напали камењима могли су да нам буду очеви. Да није било полиције ко зна шта би се десило, Пјесмом и молитвама смо се бранили. Док смо пјевали, један човјек је кроз прозор цркве добацио да ће нас све побити и вријеђао прича тринаестогодишња Александа Јовановић, полазник школе вјеронауке и хора при цркви Светог Ђорђа. Четрнаестогодишња Ивана Шћепоновић, ученик вјеронауке сматра да би инцидент прешао у ужасну трагедију да није било полиције.
– Бог нам је помогао. За све нас то је био велики шок каже она, наводећи да је током читавог догађаја плакала.

Pin It on Pinterest

Share This