Izaberite stranicu
ГАЛЕРИЈА

ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 6. август 2009. (Светигорапрес) – На празник Светог пророка Илије – Илиндан, у недјељу 2. августа 2009. одржан је традиционални црквено-народни сабор код цркве Ружице на планини Сињајевини.

Овај свети храм, посвећен Светом Василију Острошком, подигли су Бјелопавлићи 1894. године на дијелу планине који им је, због заслуга у ослободилачким ратовима против Турака, поклонио књаз Никола I Петровић Његош. Од времена подизања храма за општи народни сабор одређен је празник Св. пророка Илије. То саборовање није прекидано ни у вријеме комунистичке диктатуре, када је ова светиња била у рушевинама. Почетком деведесетих година прошлог вијека почела је обнова цркве Ружице, која је завршена 1992. године када је храм наново освештан.

Као и ранијих година Сабор је отпочео Светом Литургијом коју су ове године служили парох даниловградски јереј Слободан Зековић и парох јеленачко-подострошки јереј Предраг Катанић. На крају свете службе Божије пререзан је славски колач, након чега је овогодишњи домаћин славе г. Жељко Савељић приредио богато славско послужење. Благослов да наредне године буде домаћин и кум храмовне славе преузео је г. Владо Радоњић.

Млади момци надметали су се у витешким играма: бацање камена с рамена, скок у даљ, скок преко пања и др. На више мјеста играло се у колу. Посебно је лијепо било видјети оне који су са околних катуна дошли на коњима.

Цијелога дана на широком простору око цркве Ружице трајало је народно весеље и братско дружење Бјелопавлића, Мојковчана, Колашинаца, Морачана, Ускока, Дробњака, Шаранаца и свих других добронамјерних људи које је окупила љубав према Богу и ближњима.

Из Црквене општине даниловградске

Pin It on Pinterest

Share This