Izaberite stranicu

Грб МитрополијеПОДГОРИЦА, 5. мај 2009 – Правни савјет Митрополије Црногорско-Приморске одржао је, под предсједништвом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско-Приморског г. Амфилохија, своју сједницу на Саборном Храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

Разматрана су бројна питања из области законске регулативе, као и извјештаји адвоката Митрополије по питању бројних судских процеса. Констатовано је да, на жалост, и даље нема квалитативних помака у погледу ефикасности рада тужилаштва и судства. Довољно је поменути да државински спор, који је покренула Митрополија поводом безаконог атака на Цркву Светог Јована Крститеља у Бајицама, траје скоро осам година што је „стандард“ којим се ријетко које судство у Европи може похвалити.

Правни савјет поново указује да, на жалост, од приватизације није заштићена имовина цркава и вјерских заједница коју је претходни атеистички режим одузео и која, сходно свим европским стандардима, мора бити предмет праведне реституције. Такву судбину има и неправедно одузета имовина и других традиционалних цркава и вјерских заједница у Црној Гори. Довољно је поменути да је управо на сцени атак на преко 100 рала црквене имовине у Валданосу која припада Саборној Цркви Светог Оца Василија Острошког Чудотворца у Никшићу. По свему судећи, приватизацију противну европским стандардима не зауставља ни чињеница да се пред Комисијом за повраћај и обештећење у Бару (бр. 03-У1-6-87/05) води реституциони поступак који још увијек није окончан. Такви „приватизациони“ поступци јасно указују због чега се одуговлачи са реституцијом имовине како грађанима тако и црквама и вјерским заједницама.Управо због тога, противимо се било каквим располагањима и приватизацији црквене имовине у Валданосу, као и приватизације друге црквене имовине која се што прије мора вратити или праведно надокнадити. Правни савјет ће и јавно и непосредно обавијестити инострану компанију „Cubus Lux“, која се помиње као будући концесионар Валданоса, да је ријеч о неправедно одузетој црквеној имовини која се налази у процесу реституције.

Чланови Правног савјета су детаљно проучили и анализирали Предлог менаџмент плана историјског језгра Цетиња у коме се, поред историјских нетачности и недопустивих површности, налази и обиље нејасносноћа и нелогичности. Посебно зачуђује брзина којом је овај веома важан документ доспео на увид јавности, као и чињеница да у његовој припреми нису учестовали представници и стручњаци Митрополије Црногорско-Приморске која је власник највећег броја непокретности у историјском језгру Цетиња. Недопустиво је и то што је за јавну расправу одређен рок од свега 20 дана док, на примјер, Закон о планирању и уређењу простора ( ст. 2 чл. 44) прописује да јавна расправа за један детаљни урбанистички план локалне самоуправе траје од 15 до 60 дана што довољно говори да Министарству културе, спорта и медија очевидно није циљ да се поведе најшира расправа о том веома важном документу који је, мимо сваке правне логике и погрешног културолошког полазишта, стављен у процедуру прије доношења Закона о културним добрима. Црквене општине, управа Цетињског манастира, установе и стручна тијела Митрополије Црногорско-Приморске искористиће своје право да и у тако кратком року доставе своје примједбе и предлоге на тзв. менаџмент план.

Правни савјет је донио одлуку да 25. маја ове године у Подгорици организује Округли сто под називом „Црква, држава и културна добра“ на коме ће стручњаци из различитих области изложити своје реферате и виђења овог веома важног питања.

Pin It on Pinterest

Share This