Izaberite stranicu

21.Март 2009.г. Манастир Подмаине, Будва - ГАЛЕРИЈА

21.Март 2009.г. Манастир Подмаине, Будва - ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 21. марта (Светигора прес) – Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Високопреосвећени Господин Амфилохије и викарни Епископ Диоклијски игуман манастира Острог Преосвећени Господин Јована данас су са свештенством Митрополије ЦРногорско-приморске служили Свету службу Божију у манастиру Подмаине код Будве.
«Свака Православна помјесна Црква има своје саборе», рекао је Владика Амфилохије у архипастирској бесједи сабраним на Светој литургији. «Све обне имају своју јерархију, своје Архијерејске саборе на којима се сабирају у име Цркве Архијереји, Епископи, заједно са осталим члановима Цркве Божије који рјешавају црквена питања тога мјеста и тога времена у коме живе», рекао је он.
«Недавно је одржан Помјесни Сабор Руске Цркве који је изабрао новог Патријарха Московског и цијеле Русије. Тако то бицва у свим помјесним Црквама, а тако то бива и у свим Епископијама Цркве Православне, у свим Архиепископијама и Митрополијама. Све што се у њима догађа увијек је на начелима првог сабора изволи се Духу Светоме и нама», објаснио је Митрополит Амфилохије.
Такво је и устројство наше помјесне Српске Цркве са Сабором Архијерејским, а така и свака њена Епископија има своја сабрања, своје Епархијске управне одборе и Епархијске савјете и сабрања свога свештенства – све у духу прве Цркве Христове, Цркве Апостолске, у духу да се ништа што се догађа не догађа по једноме, јер је давно речено: једна хришћанин – ниједан хришћанин. У Цркви Божјој све је саборно.Зато сва наша сабрања почињу Светом литургијом», закључио је Владика.
По завршетку литургије у манастиру Подмаине одржано је редовно засједање Епархијског савјета и Епархијског управног одбора Митрополије Црногорско-приморске.

Р.В.

 

Pin It on Pinterest

Share This