Izaberite stranicu
osamnaest

18 година од устоличења АЕМ Амфилохија - ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 30. децембра (Светигора прес) – Данас се навршило 18 година од устоличења Високопреосвећеног Владике Амфилохија на трон Митрополита Цетињских. Тим поводом он је јутрос у Цетињском манастиру са свештенством служио Свету архијерејску литургију.

У архипастирској бесједи Владика је говорио о свједоцима Господњим: «Живи свједоци Живога Господа су пророци који су прорицали Његов долазак у овај свијет, Његово Рођење, страдање и Васкрсење, али и она последња времена која ће доћи прије свршетка свијета и вијека», казао је Архиепископ Амфилохије.

«Међу њих, које данас прослављамо, спадају и Свети новомученици ђакон Авакум и игуман Пајсије који су пострадали у деветнаестом вијеку за Господа. Ђакон Авакум је набијен на колац и остала је записана његова чувена пјесма: Срб је Христов, радује се смрти, нема боље вјере од хришћанске. Понио је свој колац и пострадао под бедемима града Београда, заједно са игуманом Пајсијем. Тиме је мученичком крвљу обагрио тај свети град. Утврдио га је и продужио оно свједочење мученичко које је започето првим хришћанским мученицима у стоном граду Београду Ермилом и Стратоником, Флором и Донатом који су пострадали у вријеме гоњења Цркве Божје од стране римских императора», подсјетио је Владика.

«Као и пророци прије Христа, тако и ови, можемо мирне душе да их назовемо пророцима нових времена – сви су они свједоци Господњи. Сви они потврђују Христово присуство међу нама. Њихов живот, њихова дјела, њихови подвизи су такође сјећање на Господа Бога и Спаса нашег Исуса Христа, на ране Његове. Они су своје ране уткали у Христове ране и постали свједоци Његовог присуства, Његове силе непобједиве – са нама и међу нама», закључио је Митрополит Амфилохије.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This