Select Page

Световно име Његове Светости Патријарха бугарског и Митрополита софијског г. Данила је Атанас Трендафилов Николов. Рођен је 2. марта 1972. године у граду Смољану. Основно и средње образовање је завршио у родном месту, да би 1996. године уписао и студирао енглеску филологију на Универзитету Светог Климента Охридског. Следеће године је наставио школовање на Богословском факултету истог универзитета.

За искушеника у Хаџидимовском манастиру Светог Георгија примљен је 1997. године, где је и замонашен 7. августа 1999. године. Сутрадан је рукоположен у чин јерођакона. На Богословском факултету Светог Климента Охридског је дипломирао 2002. године. На послушање у Рожењски манастир Пресвете Богородице упућен је 21. јула 2004. године, да би 27. новембра исте године од свог епархијског архијереја био рукоположен у чин јеромонаха. У чин архимандрита је уздигнут 1. јула 2006. године. Одлуком Светог Синода 20. јануара 2008. године у Патријаршијском саборном храму Светог Александра Невског је хиротонисан за Епископа драговитијског и постављен за викара Митрополита неврокопског. На том послушању остаје до 15. јуна 2010. године, када је на захтев Митрополита америчког, канадског и аустралијског Јосифа постављен за његовог викара. На том положају остаје до 4. фебруара 2018. године када га је Свети Синод изабрао за Митрополита видинског.

Патријаршијски изборни црквени сабор, који је одржан 30. јуна 2024. године, изабрао је Митрополита видинског Данила за Патријарха бугарског. Устоличење новоизабраног Патријарха бугарског је обављено истог дана у храму Светог Александра Невског.

Извор: Бугарска Патријаршија,СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This