Select Page

На празник Рођења Светог Јована Крститеља и на дан Светих у руској земљи просијавших, 7. јула 2024. године, Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил је служио свету Литургију у храму Дванаест апостола ставропигијалног женског Јовановског манастира на Карповки у Санкт Петербургу.

На главном улазу у манастир, Патријарха су дочекали губернатор Санкт Петербурга А.Д. Беглов и игуманија Јовановског манастира Људмила са сестринством. По доласку у манастир, предстојатељ Руске Православне Цркве је служио молебан у доњој крипти цркве на месту где је сахрањен Праведни Јован Кронштатски.

Његовој Светости на Литургији су саслуживали митрополити петербуршки и ладошки Варсонуфије и воскресенски Григорије са многобројним петроградским свештенством, уз молитвено учешће гувернера Санкт Петербурга, представника Државне Думе Федералне скупштине Руске Федерације, културних и јавних установа, чланови Православне омладинске волонтерске службе Митрополије санктпетербуршке „Хиљаду пријатеља“ и многобројни верни народ. Појао је хор Јовановског манастира под управом монахиње Ефросиније. Беседио је протојереј Димитрије Галкин, старешина ставропигијалног Јовановског манастира. На крају Литургије игуманија Људмила је поздравила Његову Светост и поклонила му икону Праведног Јована Кронштатског, док је патријарх Кирил сваком житељу манастира поклонио икону Покрова Пресвете Богородице и књигу „Зашто си напустио свет? О циљу монашког живота“.

Патријарх је том приликом манастиру уручио и древну књигу адмирала Стјепана Осиповича Макарова „Ермак у леду“. У питању је опис конструкције и путовања ледоломца „Ермак“ и скуп научних материјала прикупљених током путовања објављен 1901. године. Књига, која  садржи посвету: „Пречасном оцу Јовану Сергијеву са срдачном захвалношћу за његову молитву од С. Макарова, који га искрено воли, 1. априла 1901. Кронштат“, раније се чувала у библиотеци Јовановског манастира на Карповки. Поводом десетогодишњице постављења, патријарх Кирил је уручио игуманији Људмили Патријаршијску повељу и напрсним крстом са украсима.

Извор: Московска Патријаршија, СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This