Select Page

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије служио је на празник Преподобног Давида Солунског, у уторак 9. јула 2024. године, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Подврх.

Саслуживали су јеромонах Дамаскин (Ракић), настојатељ манастира Подврх и јереј Милош Мизић.

Преосвећени Епископ је благосиљао сабране, честитајући данашњи празник, узнијевши молитву Господу да Господ вјернике благослови, укријепи, својом благодаћу закрили и да чувају мир и спокој у души, после сваке свете божанске Литургије.

Манастир Подврх

Подврх се налази у близини Бијелог Поља, на удаљености од око 25 километара, поред извора ријеке Бистрице. Како се из натписа на каменој плочи над главним улазом види, црква је сазидана 1606. године у вријеме архиепископа пећког Јована. Живопис је осликао је 1613/14. године Поп Страхиња из Будимља. Фреске из Подврха спадају у Страхињина зрелија дјела и представљају најбоље очуван, до сада познат, Страхињин потписан рад. Иконе изузетне љепоте сликао је Јован звани Козма и његов помоћник Радул. Септембра 1960. године, поред осталих рукописа пронађено је Дивошево јевенђеље, настало око 1330. године, које се одваја љепотом сликаног украса и као такво је главни ћирилски споменик босанских пергаментних рукописа XIV вијека. У цркви се чува и дио моштију Светог свештеномученика Харалампија.

Извор: Епархија.ме

Pin It on Pinterest

Share This