Select Page

У крипти Цркве Светог Марка на Ташмајдану у недељу вече, 7. јула, отворена је аудио-визуелна изложба „Јасеновачке сузе“ посвећена страдању српског народа у Независној Држави Хрватској, посебно у систему концентрационог логора Јасеновац.

Отварању изложбе је присуствовао Његово преосвештенство Епископ хвостански г. Алексеј, викар Његове светости, архимандрит Нектарије (Ђурић), главни секретар Светог архијерејског синода Српске православне цркве, архимандрит Василије (Костић), свештенство и ђаконство из више епархија СПЦ, као и бројни посетиоци.

Изложба је реализована у сарадњи са Музејем жртава геноцида, Спомен подручја Доња Градина, као и многих појединаца који су били укључени у пројекат и помогли да се ова изложба оствари.

Ово је прва оваква изложба у организацији ученика средње школе, Гимназије и Стручне школе „Светозар Милетић“ из Србобрана.

На изложби могу се видети бројне фотографије из страдалног периода, макете, панои, реплике оружја који је кориштен за злочине, као и скулптура под називом „Избрисана“ аутора Вука Љубисављевића, академског вајара. Изложба ће бити отворена за посетиоце до 17 јула.

Отварање изложбе употпунио је наступ Дечијег црквеног хора „Свети Василије Острошки“ из Сирига.

Извор: ТВ Храм

 

Pin It on Pinterest

Share This