Select Page

Ранохришћанска црква на Великом пијеску код Бара данас, у Недјељу свих светих, 30. јуна 2024. године, евхаристијским сабрањем прославила је своју храмовну славу.

Светом литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Гојко Перовић, уз саслужење протојереја-ставрофора Слободана Зековића, протојереја Јована Пламенца, јереја Александра Орландића, у молитвеном присуству вјерног народа.

Честитајући празник и славу ове древне светиње, отац Гојко Перовић је казао да је Недјеља свих светих, прва недјеља по Педесетници, доказ да смо послије Силаска Духа Светога на апостоле, сви ми који смо крштени, који се причешћујемо Христом, по благодати свети.

„Па сад, браћо и сестре, да држимо и пазимо шта смо примили. Велику светињу смо примили. И ово камење овдје на коме стојимо и које гледамо као неки археолошки остатак, говори. Један од патријарха наше Српске православне цркве у вријеме комунизма, кад није било ни попа, ни богословије, кад није било ничега, а остало камење старих наших манастира, казао је: Добро је Господ рекао, ако сви људи ућуте, камење ће проговорити. И пођите у Дечане, пођите у Пећку патријаршију, у Острог, у Цетињски манастир… Не треба нико ништа да вам прича, погледајте само старину, погледајте те светиње, погледајте фреске, олтар. Доста ће бити, камење само говори. О чему нам говори ово камење? Говори нам да хришћани и прије толико година нијесу знали за други начин спасења, него за Свету литургију“, поручио је свештеник Гојко Перовић.

Ово су остаци храма у коме се служила Света литургија, остаци мјеста гдје су се наши преци причешћивали живим Господом, и то је, како је нагласио прота, темељ црквенога живота, основ хришћанскога морала и зато нам служи историја и камење, иначе камење, само по себи, је прах и пепео. У прилог томе, подсјетио је на рушење Јерихона, Јерусалима, Соломоновог храма, Цетињског манастира, Острога…

„Све што може, како кажу, лопов да украде и мољац да нагризе, све то није благо. Благо је у нашој вјери, благо је Царство небеско и гдје год се окупимо да служимо Литургију, ми смо онда у царском двору, у храму Соломоновом, а кад је већ тако, онда је ред и да га уредимо, и онда имамо разлога и да смо срећни. И када ништа не иде у спољашњем свијету, да ми овдје сабрани код Божије светиње кажемо: Слава ти Боже и хвала на свему. Амин“, закључио је протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

Бесједа о. Гојка Перовића

Весна Девић

Фото: архива

 

Pin It on Pinterest

Share This