Select Page

Химном Српског пјевачког друштва (СПД) „Јединство“(1839) Котор „У јединству и с Јединством свем` на сусрет смијемо поћ`”, у извођењу његовог мјешовитог хора под диригентском палицом мр Михајла Лазаревића, на Тргу Св. Луке у которском старом граду 28. јуна. отворен je други по реду фестивал хорске духовне музике “У јединству пјесмом срцу”.

Уводном концерту на тргу, који је испунила бројна публика, присуствовала је и предсједница СО Котор Маја Мршуља, као и потпредсједник Општине Котор Синиша Ковачевић и директор ТО Котор Јован Ристић.

Присутне је поздравио члан управе СПД „Јединство“ Петар Букилица:

“Прошле године, када смо организовали први, обећали смо да ћемо се трудити да овакав фестивал организјемо сваке наредне, са циљем да након одређеног времена прерасте у једну лијепу традицију, као што је то са многим фестивалима који се организују у нашем граду. И ево, као што видите, на добром смо путу уз Божију помоћ и помоћ спонзора нашег фестивала, којим ћу се још једном захвалити, а прије свих Општини Котор и Секретаријату за културу, спорт и друштвене д‌јелатности, јер су препознали да је култура најбољи и најважнији бренд овога града. Захваљујем се Туристичкој организацији општине Котор, Српској православној црквеној општини которској, свим волонтерима и свим члановима СПД Јединство који су укључени у организацију овог фестивала. Посебну захвалност дугујемо свим хоровима и вокалним групама, који су прихватили наш позив да буду учесници овог, другог по реду, фестивала.

Надамо се да ћемо бити добри домаћини и да ће из нашег града понијети само лијепе успомене. Увјерен сам да ћете уживати у нашем програму и позивам вас да испратите и дешавања у наредна два дана у концертној дворани Музичке школе, која је такође један од спонзора фестивала. Музичкој школи дугујемо велику захвалност јер без њих не бисмо могли ништа од овога да организујемо на овом нивоу.

Програми ће се одвијати и у Цркви Светог Николе и на овом истом мјесту.

Хвала вам што сте својим присуством увеличали вечерашњи концерт и нека фестивал почне“, поручио је Букилица.

Након домаћина, хора СПД „Јединство“ (1839) из Котора, наступили су Хор храма Светог Саве из Београда и Камерни хор Музичке академије, Универзитета у Источном  Сарајеву, побравши бројне аплаузе.

У концертној дворани Музичке школе и Цркве Светог Духа данас (субота) у 19:30, наступиће мушка вокална група „Паноника“ из Зрењанина и вокални састав „Рес Миранда“ из Новог Сада.

Програм се наставља у 21:30 у Цркви Св. Николе и у недељу 30. јуна у 20:30 на Тргу Св. Луке у Котору.

Планирано је да се фестивал затвори наступом хора „Светог апостола и јеванђелисте Марка“ из Подгорице.

Иначе, пред сам почетак синоћњег концерта, публика је била у прилици и да, мимо најављеног програма, ужива у наступима фолклорних састава српске дијаспоре у Аустралији, којим је Котор био прва дестинација на турнеји по Црној Гори.

Наступили су ансамбли Академије „Круг“ из Сиднеја и Академије „Бенџо“ из Мелбурна.

Линку за фотографије које је направила Андреа Шеваљевић: Фестивал – прво вече (28. јун 2024.) – Google Photos

Извор: (СПЦО Котор)

Pin It on Pinterest

Share This