Select Page

“Свакога дана се дешава Косово, свакога дана се дешава армагедон у нашем срцу, свакога дана бирамо да ли ћемо се приволети царству земаљском или Царству небеском. Оно чему нас учи Свети кнез Лазар јесте да је земаљско замалена царство, а то је оно царство које се задобија када учиниш, јуриш на непријатеља и када обележиш међе те освојене или одбрањене територије крвљу и тог непријатеља. Али, честити Кнез је изабрао оно Царство које се задобија властитом крвљу. Крљву коју ми проливамо жртвујући себе за ближње своје, за веру и отачаство. Свако пригнуће, свака борба која се чини са вером у Бога и зарад љубави и према Богу и према ближњем, па чак из љубави према непријатељу кога треба да поштујемо. Чему нас учи чувено казивање о чојству и јунаштву“, казао је Преосвећени Епископ новобрдски г. Иларион, викар Патријарха српског.

Владика Иларион је говорио у Дому културе у Грачаници 27. јуна, где је одржана је традиционална свечана Видовданска седница Општине Грачаница и Привременог органа града Приштине, на којој су, поред представника ових институција, присуствовали многи званичници из централне Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Епископ новобрдски г. Иларион је присутнима пренео благослов и поздраве Његове светости Патријарха Порфирија и Митрополита рашко-призренског Теодосија.

„Заједно са њима да вас замолим да та борба за Царство небеско не јењава никада у срцима нашим. И где год да смо, да ли смо у Далмацији, да ли смо у Барањи, да ли смо у Крајини, да ли смо у Банату, Шумадији да знамо да носимо у своме срцу Косово“, поручио је Епископ новобрдски г. Иларион, викар Патријарха српског.

Извор: gracanicaonline

Фото: Општина Грачаница

Pin It on Pinterest

Share This