Select Page

Предавање о. Гојка Перовића у Чачку на тему „Косовски завет” – посвећено митрополиту Амфилохију можете поглдати овде.

Киша Божијег благослова!

Тако се зове наше сабрање, уочи Видовдана. Реч свештеника, Реч Божија први пут након Другог светског рата чула се на Градском тргу у Чачку.

А киша?

Она је уступила место благословима Светог цара Лазара и блаженопочивших митрополита Амфилохија и владике Атанасија.

Свети ратници косовски, молите Бога за нас!

 

Свештеник Гојко Перовић,  у сусрет Видовдану, беседио је синоћ, 26. јуна, на тему „Косовски завет” на Градском тргу у Чачку, у организацији Удружења „Ирмос”, а под покровитељством Града Чачка и Туристичке организације.

Предавању упркос киши, која је одмах на почетку беседе нестварно и стала, присуствоало је око 500 душа који су са пажњом пратили речи свештеника.

„Направили смо проблем Крагујевцу и осталим градовима, јер је киша када је видела тај лепи скуп народ који је са великом пажњом дошао да чује речи о Косовском завету, отишла у друге градове Србије. Што се тиче самог предавања, потребно је у ове дане подсетити се шта је Косовски завет, шта нам значи, да то није само ствар неке прошлости или можда ствар неких историјских сећања, него да је то надахнуће за будућност”, рекао је за Глас западне Србије отац Гојко Перовић, свештеник и један од омиљенијих беседника СПЦ.

Он је у свом синоћњем предавању истакао шта је то Његошу значило Косово, Лазар, Милош, издаја, херојство, да је он то дигао на такве висине, те да после Његошевог писања Косовски завет постаје један идеал коме тежи народ као заједница.

„Његош је Косовски завет изједначио са оним што је Господ учионио својим васкрсењем, како је рекао Иво Андрић да је Његош, поводом Косова и поводом савремене Црне Горе изрекао најстрашнију лозинку изречену на српском језику, а она гласи Нека буде што бити не може, дакле, једно човеково прегнуће, да ако верују у Бога, да је њему све могуће”, рекао је отац Гојко.

Синоћна беседа, односно, предавање на тргу, многе је подсетило на рано хришћанство, када су апостоли проповедали Божију реч јавно на трговима.

„Важно је да се чује Божија реч, да се свуда проповеда, то је отприлике и Господња заповест да они који су поверовали у Христово васкрсење, да не престају да проповедају, иначе је лепо проповедати на тргу, а чачански трг је идеалан за то, а и народ је жељан Божије речи, тако да се све некако склопило у један леп догађај. Чачани су изузетни, иначе у некој карактерологији народа на овим просторима Црна Гора, Херцеговина, западна Србија сматра једним те истим менталитетом, тако да када човек дође у Чачак, као да је дошао кући, без обзира да ли долази из Црне Горе или Херцеговине”, појаснио је он.

Отац Гојко је препоручио у ове видовданаске дане да се треба сетити завета са Богом, јер тај завет није ствар неких јунака који су живели пре шест стотина или више година.

„Завет са Богом се тиче и нас самих лично, сви ми имамо неке мале битке. Не мора свака битка бити против отоманског цара Мурата, И не мора све да буде крв и нож. Ми имамо неке унутрашње битке са неким нашим слабостима, битке да се измиримо са најближима. И битке да смо стално сваког дана фокусирани или што би се рекло на српском језику усредсређени на Бога, то није лако, јер нас много ствари омета”, закључио је отац Гојко Перовић за Глас западне Србије.

Извор: ГЗС

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This