Select Page

На позив старјешине Храма Свете Тројице у Будви оца Александра Лекића, Црквени хор „Свети Василије Тврдошки и Острошки“ из Требиња, концертним наступом отворио је Тројичинданске свечаности – прославу храмовне славе и обиљежавање 220 година постојања овога храма. У навечерје празника Силаска Светог Духа на апостоле – Тројичиндан, послије празничног бденија, Хор „Свети Василије Тврдошки и Острошки“ је одржао цјеловечерњи концерт у порти Храма Свете Тројице у Старом граду у Будви. Концерт је отворен тропаром Духова, композицијом Николе Србина из XV вијека. У првом дијелу програма изведене су композиције из опуса духовне музике Тебе појем, Догматик II гласа, Достојно јест, Хвалите Господа. Док је друга половина концерта била посвећена свјетовној хорској музици, у коме су изведене композиције СлавскаОро се вијеОнамо намо и Линђо.

Наредног дана на сам празник Тројичиндан, на Светој литургији, којом је началствовао Митрополит црногорско-приморски господин Јоаникије уз саслужење бројног свештенства, хор „Свети Василије Тврдошки и Острошки“ је пјевао заједно са побратимским хором „Свети Јевстатије Превлачки“ из Будве. Поред свештенства Митропoлије у литургијском сабрању Митропoилиту је саслуживао и свештеник Александар Илић из eпархије Захумско херцеговачке и приморске, који је био у пратњи требињског хора. Овим сусретом прослављен је и јубилеј 25 година од братимљења Хорова из Будве и Требиња.

Као гости, Црквени хор „Свети Василије Тврдошки и Острошки“ учествовао је и у наставку Тројичинданских свечаности у Будви, гдје је у вечерњим часовима служено вечерње богослужење са литијом улицама града, након чега је приређен и богат културно умјетнички програм. Заједничко дружење и славље завршено је свечаном вечером на којој је присуствовао и Митрополит Јоаникије, који је Хору „Свети Василије Тврдошки и Острошки“ из Требиња упутио благослов и захвалност.

Ива Пешикан

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Pin It on Pinterest

Share This