Select Page

Силазак Светог Духа на ученике Христове – празник Педесетнице, прослављен је евхаристијски у подгоричком Храму Светог Ђорђа.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј Jован Радовић уз саслужење протојереја-ставрофора Гојка Перовића, архијерејског намјесника подгоричко колашинског, протојереја-ставрофора Милете Кљајевић, јереја Блажа Божовића и ђакона Луке Павићевића; док је молитвено учествовао умировљени прота, Милун, Фемић.

За пјевницом на литургијске возгласе одговарао је хор Свети Сава, којим је руководила хоровођа Снежана Поповића, дипломирани теолог.

По примању Свете тајне причешћа, заблагодаривши Господу,  служена је вечерња служба са читањем молитава – током којих је вјерни народ плео вјенце од траве која је била распрострта по цркви.

На крају службе словом поуке сабранима у храму Господњем, обратио се началствујући свештенослужитељ.

,,Црквене пјесме називају данашњи празник, закључним и завршним празником. Завршним, зато што је на данашњи дан – заокружено спасење нас православних хришћана.

Шта се то десило данашњега дана, прије 2000 година?

Свети апостоли, будући сабрани послије Вазнесења Христовог, 10 дана су чекали испуњење ријечи Христове, да сачекају у Јерусалиму да Дух Свети сиђе на њих и да их осјени Сила са висине. Тек на данашњи дан  када је Дух Свети сишао у виду огњених језика на њих, тога момента су ученици постали  неустрашиви, непоколебиви и непобједиви!“ – поручио је прота Радовић.

Бесједа о. Јована Радовића

Овом приликом протиница Надица Радовић подијелила је свједочанства о успјешно завршеној школској години, полазницима Школе веронауке Свети Ђорђе.

Сабрање поводом овог великог празника завршено је у Светогеоргијевском дому, заједничарењем свештенослужитеља и парохијана.

Елза Бибић

Фото/Видео: Дарко Радуновић

Pin It on Pinterest

Share This