Select Page

У недјељу осму по Пасхи, у недјељу када наша Света црква прославља Педесетницу – Силазак Светога Духа на апостоле – рођендан Цркве Христове, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици одслужена је Света литургија са вечерњом службом и читањем кољенопреклоних молитава. Светом службом Божијом началствовао је протојереј-ставрофор Далибор Милаковић, а саслуживали су му протојереји: Миладин Кнежевић, Бранко Вујачић, Никола Пејовић, као и ђакони Илија Арзејкин и Ведран Грмуша.

У току Литургије сабранима се празничним и надахнутим словом обратио началствујући протојереј-ставрофор Далибор Милаковић који је у уводном дијелу дао посебан осврт на многа значења и имена која носи празник Силаска Светога Духа на апостоле, а који откривају дубљи смисао и значај овог празника:

,,Нека нам је свима рођендан данашњи, рођендан наше Свете цркве на спасење и на радост. Ниједан празник ка овај данашњи нема толико назива, а да је сваки назив истовремено и лијеп и тачан. Празник Педесетнице се прославља након педесет дана по Васкрсењу Христовом, а назива се и празиком Силаска Духа Светога или Духовдан или само једним једностаним изразом и ријечима Свете Тројице – Тројичиндан.

Читава горња соба, Сионска горница гдје су се налазили свети ученици Христови, испунила се Духа Светога, и огњени јазици су сишли на сваког ученика и апостола и догодило се велико чудо. Тих дана је био празник код Јудеја, када су се окупљали и прву своју жетву благосиљали, и окупили су се људи свих крајева онога света и када су апостоли почели након Силаска Светога Духа да проповједају на улицама, зачудили су се како ти прости рибари и Галилејци одједном говоре све језике овога свијета. И тада се крстило 3.000 људи, и тако је настала прва жива Црква Христова“, подсјетио је прота Далибор.

Он је истакао да све што чинимо, а што је надахнуто и благословено и Богу угодно заправо чинимо Духом Светим и Његовом благодаћу:

„Свакоме од нас, Дух Свети и сила Божија на разне начине дају силу и славу. И кроз вијекове Цркве Христове, многи богонадахнути учитељи Цркве су благодаћу Духа Светога писали књиге – прије свега Свето јеванђеље, а онда разне књиге, и ако живимо благодаћу Божијом заиста чинићемо чудеса, јер оно што је људима немогуће, Богу је све могуће, јер Духом Светим чинимо све што чинимо.

Зато је тако благословен данашњи празник. Данас се благосиља прва жетва која је принешена у овој години и као што су Јудеји у давна времена приносили своје житнице, тако и данас ми благосиљамо траву и пшеницу – хљеб који једемо. Да Господ благослови све нас, да нам да благословену годину жетве Господње која је пред нама, да поред ове тјелесне хране, коју нам Господ Бог дарује, да нам Господ дарује и духовно укрепљење и да се духовно уздигнемо у нашој вјери и љубави“,  пожелио је на крају протојереј-ставрофор Далибор Милаковић.

Бесједа: о. Далибора Милаковића 

Велики прокимен „Кто Бог велиј“

Текст, фото & видео: Борис Мусић

Pin It on Pinterest

Share This