Select Page

Дјеца основних и школа вјеронауке из Будве, Котoра и Херцег Новог учествовала су у квиз такмичењу у познавању народне књижевности – преткосовског цикуса, које је одржано је у Духовном центру „Свети Кирило и Методије” у Кутима.

Прво мјесто освојио је Мoмчило Ђурић, ученик деветог разреда, полазник школе вјеронауке из Будве, друго мјесто Лазар Церовић, ученик осмог разреда, такође полазник школе вјеронауке Будва (менторка Тијана Лекић), а треће мјесто дијеле Марија Боричић, ученица седмог разреда ОШ „Никола Ђурковић“ (ментор Андрија Видовић) и Кристина Томашевић, ученица осмог разреда ОШ „Милан Вуковић“ (менторка Душка Јовановић), извијестила је РТХН.

Такмичење је први пут организовало СПКД „Просвјета“, а предсједница Оливера Доклестић истиче да је стара народна књижевност основа свеумјетничке књижевности.

„Са овом књижевношћу су били повезани Његош, Иво Андрић, Меша Селимовић и многи други књижевници са ових простора. Колико се ради о дивној поезији и стилским фигурама види се по томе што су драматизовани, односно направљени су филмови по многима од њих“, казала је Доклестић.

У жирију су биле професорице Гордана Булатовић и Здравка Аћимовић и Јелена Ђоновић, а општи утисак је да су дјеца показала високо знање. Чланица жирија Здравка Аћимовић казала је да је ово такмичење лијепа идеја и да су ученици који су се одазвали прави јунаци.

„Они показују да се том поезијом баве и желе да је изучавају са више аспеката и откривају сву њену љепоту. Та поезија заиста има љепоту, није само узлет у историјску прошлост, него је то врло слојевита грађа. То су пјесме које имају радњу, драмски набој и није ни чудо што се данас у савременој умјетности, позоришту, филму користе као полазна основа. Имају и другачије савремено читање“, поручила је Аћимовић.

Програм је организован уз подршку Министарства иностраних послова Републике Србије и Агенције за развој и заштиту Орјена.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This