Select Page

Празник Светог свештеномученика Јоаникија црногорско-приморског и свештеномученика и мученика пострадалих са њим, данас, 17. јуна 2024. године, прослављен је у храму посвећеном овом празнику на Пардусу код Подгорице, освештавањем и резањем славског колача и скромнијим сабором.

Славски колач је освештао и пререзао надлежни парох свештеник Слободан Хаџи Петровић, уз присуство Црквеног одбора храма и вјерног народа.

У току је и фрескописање храма које се осликава са благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија.

Фрескопис осликава протојереј Никола Радовић, парох барски са својим помоћницима.

У току је фрескописање куполе храма и осликана је фреска Господа Христа Пантократора у средишту куполског простора.

Црквени одбор храма на челу са предсједником госпођом Ољом Стојановић, прикупља средства за даљи наставак фрескописа и просторног уређења у порти храма, гдје је у плану изградња црквеног дома и гумна за одржавање бројних духовно-културних догађаја.

Идејно пројектно решење за црквено народни дом, гумно и просторно уређење око храма урадио је архитекта Никодин Жижић.

По ријечима госпође Оље Стојановић, ова светиња, црква мученица на Пардусу, благосиља све оне које долазе у Подгорицу и одлазе из Подгорице.

Ова светиња ако Бог да са будућим новим црквенонародним центром биће украс Подгорице и цијеле Љешанске нахије.

Сви који су у могућности и желе да се уграде у фрескопис и у изградњу црквеног простора око Храма Светог Јоаникија и Светих новомученика на Пардусу, своје добровољне прилоге могу уплатити на број жиро рачуна:
510 1453 46.

Свети  свештеномучениче Јоаникије и Свети свештеномученици и новомученици Митрополије црногорско-приморске молите Бога за нас.

Александар Вујовић

Pin It on Pinterest

Share This