Select Page

У част Славне Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије

По предању Цркве, чудотворну икону Мајке Божије Пећке, насликао је Свети јеванђелист Лука 48 година од Рођења Христовог, у Гетсиманском врту, близу места где се данас налази Гроб, односно пећина у којој је почивало тело Пресвете Дјеве – све до  Њеног славног Успенија.

Цар Лав Мудри ову икону ће 460. године пренети из Јерусалима у Цариград, и поставити у Цркви посвећеној Мајци Божијој. Одатле, ће бити послана у Херсон руском кнезу Владимиру, на дан крштења Русије. Икона је убрзо пренесена у Велики Новгород, где је боравила неко време – одакле је враћена у Јерусалим.

По једном предању, ову икону је Св. Сава добио на дар од Патријарха цариградског у Никеји, приликом свог посвећења за архиепископа српског.

Он је икону донео са собом у Србију и поставио је у седиште  Архиепископије – манастир Жичу. Но како се Жича налазила на самој граници наше тадашње државе, по завештању Светога Саве, његови прејемници ће пренети Архиепископију у Пећ. Том приликом је и ова Света и Свечасна икона пренесена у Пећку патријаршију. Стога је и названа Пећком Богородицом, а народ је од милоште, због њене благодатне лепоте, зове још и Красница Пећка.

Икона Богородице Пећке има сопствену службу, а Митрополит београдски Михајло јој је 1894. г. написао Акатист, који је са црквенословенског на српски превео Свети ава Јустин Ћелијски. Овај је Акатист веома богат чињеницама и догађајима из житија иконе, те на побожне душе оставља упечатљив утисак. Стихови Акатиста се завршавају речима: Радуј се, Заштитнице и Спаситељко српског рода крстоносног. Овај Акатист Мајци Божијој  се у Пећкој патријаршији чита на крају сваког вечерњег богослужења.

Далеке 1936. године, чудотворна икона Мајке Божије Пећке, боравила је неколико месеци у Београду, у храму Покрова Пресвете Богородице. Тада је у спомен на њен боравак, израђена и овом храму предата њена верна копија, пред којом се сваког петка служи Акатист.

Као датум прослављења иконе, одређен је дан након Вазнесења Господњег (који прослављамо 40-тог дана након Васкрса). Дакле, празник Пећке Краснице увек пада у петак по празнику Вазнесења Господњег.

Чуда

Предање везано за историјски ход Краснице Пећке, каже да се тадашњем јерусалимском Патријарху Атанасију у сну јавила Пресвета Богородица и рекла му да ову икону преда српском Архиепископу Сави, као дар и успомену, на благослов њему и свем српском роду.

Познато је да се при својим поклоничким путовањима по Светој земљи, Св. Сава најрадије задржавао у манастиру свог небесног покровитеља – Св. Саве Освећеног. Видимо из икоса 8. Акатиста Пресветој Богородици Пећкој, непрекидну духовну везу између Св. Саве Освећеног и нашег Св. Саве: Радуј се, Ти која си Освећеним Савом Јерусалимским обећана западној земљи, у свечудесној икони Твојој. Радуј се, јер српски Архиепископ Сава, када беше у Палестини, узе обећану ризницу и донесе стаду своме ! Радуј се, јер ова икона Твоја би пренета у Српску патријаршију!

Зна се да је ова чудотворна икона спасила град Пећ од колере и да је ношена у најудаљеније градове Старе Србије; тада би се њен свештени ход спроводио уз најсвечаније литије. Но, иако су литију забранили комунисти 1947. г. народ јој је и даље са непоколебљивом вером прилазио и добијао исцељења и душевну утеху: глуви су добијали слух, неми говор, хроми ход – све по сведочењу сестара, које сва чуда која происходе од Ње, верно записују.

Када је Св. Стефан Дечански дошао да прими Свето миропомазање ради владавине, Архипастир Никодим, приносећи му икону Пећку ради целивања, видео је од ње велику светлост, која је обасјавала српског монарха.

Једно време, по вољи људи, икона је била пренета у морачку обитељ у Црну Гору, али не желећи то, вратила се у Пећку патријаршију, показавши се Патријарху Гаврилу (Рајићу), рекавши му: Чедо Гаврило, узми икону моју што је сада с десне стране и постави је на мој престо.

Вековима она верно чува свету Пећку патријаршију, а њено се старање нарочито осећало током времена турског ропства. Била је Утешитељка током робовања, радост града, пријатељ, лекар у болести, охрабрење у патњама и смрти.

У овој чудотворној икони мученичко Косово, а и сав српски род, вековима као заштитницу своју има Пресвету Дјеву Марију, која посредује пред Престолом Сина Свога, за све оне који Јој се обраћају. Отуда је сав српски народ бескрајно поштује.

Чак су и Турци показивали према икони велико поштовање. Све до недавно и Албанци (Арнаути) су доносили своје телесно и духовно оболеле Мајци Божијој ради исцељења, надајући се помоћи од Оне која предстоји пред Престолом Сина Свога, за сав род људски.

Па и током пандемије коронавируса, икона Мајке Божије Пећке изнета је из трона у коме почива те је ношена у крсном входу изнад спољних зидина древне светиње Пећке патријаршије; Монахиње су је носиле из појање молитве коју је саставио румунски Патријарх Данило. Ово је био први пут након 40 година да је икона ношена у свештеном опходу изван спољњих манастирских зидина. Том приликом богојављенском водом кропљена је околина, уз појање Акатиста Пресветој Богородици Пећкој.

Изображење

Пећка Красница је постављена у позлаћени трон са десне стране иконостаса Богородичине цркве, насупрот трона српских Патријараха, наследника Светога Саве те се стиче утисак као да овај трон невидљиво закриљује Својим благодатним покровом.

Трон у коме икона почива у потпуности је позлаћен. По ивицама његових стубова простиру се танани изрезбарени позлаћени листићи, док је на врху мајсторском руком у позлаћеном дуборезу, раскошно изведено пет купола које симболизују Цркву Христову.

На самој икони, десно и лево од лика Пресвете Дјеве, изображена су дванаесторица апостола, а испод Њеног лика и ногу Господњих насликана су четири великомученика, поред чијих ликова је исписан историјат ове иконе.

Сама икона је опточена сребрним и златним филиграном, на ком се нарочито истичу изузетно богато украшене круне на главама Господа и Богородице. Ово ремек дело примењене уметности, рад је пећких кујунџија из ХVIII века.

Тропар, глас 4

Данас радосно празнује пресвета Патријаршија српска, као зраку сунчеву примивши, Владичице, чудотворну Твоју икону. К њој сада притичући и молећи се, Теби вапијемо овако: О свемилостива и свемогућа Госпођо, Мати Божија, испуни мољења наша, даруј нам изобиље у свакој благодати Божијој.

    Елза Бибић

Литература:

 Арсеније А. Бркић: Кивоти Срба Светитеља под сводовима цркава Пећке патријаршије, управа манастира Пећке патријаршије, Штампарија Српска патријаршије, Београд, 2010, стр: 18-20;

Акатист Пресветој Богородици Чудотворној Красници Пећкој, Манастир Пећка патријаршија, Штампарија Српске патријаршије, 2009;

Васкршњи празници и обичаји, протој. Драгомир Убипариповић, Прав. дух. радионица Мир ти, ГА Меда, Београд, 2003;

Тихомир С. Илијић: Велича душа моја Господа, ВИЗГ, Публику, Београд, 2002, стр: 260;

Pin It on Pinterest

Share This