Select Page

Пројекција филма о Сави Владисавићу, као и отварање изложбе поводом 325 година од обучавања руских навигатора у школи Марка Мартиновића, одржаће се у петак, 24. маја 2024. године, у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, са почетком у 19 часова.

Током вечери ће говорити: амбасадор Руске Федерације у Црној Гори Његова екселенција господин Владимир Маслеников, савјетник директора Руског дома Павел Бушуjев, редитељ филма Славица Стефановић, као и потомак Саве Владиславића господин Бранко Вукомановић.

Филм о Сави Владисавићу описује живот и дјело грофа Саве Рагузинског или Илирског (рус. Савва Лукич Рагузинский-Владиславич, граф Рагузинский; Јасеник, 16. јануар 1669 — Санкт Петербург, 17. јун 1738). Сава Владисавић био је руски и српски политичар, савјетник руског цара Петра Великог, дипломата у служби Руске империје, обавјештајац, путописац, велики добротвор и дародавац манастира Света Тројица код Пљеваља.

Савин отац, Лука Владиславић, био је кнез у Херцеговини. Свети Василије Острошки је од Луке праћен у Пећ и назад, када је и острошки манастир богато даривао. Владиславић је рођен на властелинском имању Владиславића у Јасенику, близу Гацка, у Херцеговини.

Изложба посвећена јубилеју 325. годишњици обучавања руских навигатора у школи Марка Мартиновића у крипти Саборног храма у Подгорици биће отворена до 6. јуна.

Представници породице Мартиновић су дуги низ година били везани за морепловство и поморску трговину, имали су под контролом преко 40 трговачких бродова и основни капитал у висини од 100. 000 златних дуката.

Марко Мартиновић је наставио породични посао: од ране младости служио је на очевом броду, завршио је приватну поморску школу у Перасту, затим се бавио поморском трговином, командовао је венецијанским војним бродом „Св. Антонио“, а 1686. године учествовао је у бици венецијанских бродова против Турака код Херцег Новог. Својим вјештинама и способностима Марко је зарадио поштовање, те је именован за професора на Поморској академији у Венецији.

У свом родном Перасту је 1697. године отворио поморску навигациону школу под називом „Nautika“, гдје су се обучавали будући капетани бродова.

Цару Петру I и његовом окружењу је Марка Мартиновића препоручио грчки трговац Жуан де Жеролемо.

Поред одличног познавања поморства, које је красило Мартиновића, руског цара је привукло и његово словенско поријекло.

Pin It on Pinterest

Share This