Select Page

Трибина „Ријеч“УКЦГ, традиционално,  поводом прославе Дана Ћирила и Методија,  организује вече  посвећено творцима словенске писмености,   словенским апостолима – Солунској браћи и њиховим ученицима Клименту и Науму, чија је заслуга за стварање основе српског језика и  ћириличног  писма немерљива, саопштено је из УКЦГ.

„Словенска браћа Ћирило и Методије, чији се дан у словенском свету прославља сваког 24.маја, поставила су основе за настанак једног од најсавршенијих писама на свету- старословенске ћирилице

Ниједан датум у историји српског народа и историји словенских народа не може се поредити са  деловањем Светог Саве и Словенске  браће – Ћирила и Методија.  Јер знано је да народи који поседују властито писмо не ишчезавају из историје.

О раду Ћирила и Методија , као и данашњем статусу српског језика и ћириличног писма,  говориће књижевници: проф. др Радоје Фемић и професор и песник Данило Дачо Симићевић и  Милица Краљ,потпредседница УКЦГ и  уредница Трибине „Ријеч“, као и чланови УКЦГ и сви они који су бескомшромисно одани српском језику и ћириличном писму  својим песничким прилозима  одати почаст  основи на којој почива класика наше књижевности.

Вече ће се  одржати у четвртак 23.  маја у 19 часова,  у Плавој сали Српске куће“.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This