Select Page

Поводом храмовне славе, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је служио 8. маја 2024. године, на Марковдан, свету архијерејску Литургију у храму Светог апостола и јеванђелисте Марка на Ташмајдану.

– Ако имамо веру у васкрслог Христа, то је оно што нас чини да смо увек у истини истинити. То је оно што нас чини да ће увек на крају правда показати своју снагу у нашим животима. То је оно што гарантује да смо живи већ сада и овде, јер ми не верујемо тек у неког апстрактног бога, безличног, у неку силу далеку и моћну. Ми верујемо у васкрслог Христа и зато је то тема и питање које треба да постављамо себи сваког дана и да опомињемо себе да је наш Бог Исус Христос који је распет на Крсту и васкрсао. Без обзира на наше промашаје, слабости, недаће и међусобне неспоразуме и неслагања, то је једина гаранција да ћемо овде и сада, а не тек у неком будућем веку, окусити живот, истину и правду, иако су и смрт, неправда и лаж неретко уперени против нас – истакао је патријарх Порфирије, чију беседу у целости можете прочитати ОВДЕ.

У току свете Литургије патријарх Порфирије је рукопроизвео свештенослужитеље Бранислава Бороту у чин протојереја, а Александра Лучића и Миодрага Ристића у чин протонамесника.

Његовој Светости Патријарху су саслуживали: преосвећена господа епископи викарни новобрдски Иларион и умировљени канадски Георгије; архимандрит Нектарије (Ђурић), главни секретар Светог Архијерејског Синода и старешина цркве Светог апостола Марка; архимандрит Данило (Гаврановић), директор Патријаршијског управног одбора; протосинђел Павле, игуман манастира Манасијe; протојереј Виталиј Тарасјев, старешина руске цркве Свете Тројице у Београду; протојереји-ставрофори Трајан Којић, Василије Томић, Слободан Милуновић, Драгослав Стикић и Григорије Сапсај; протојереји Ђорђе Стојисављевић, Ненад Јовановић и Бранислав Борота; јереји Стеван Вукић, Јово Калинић, Александар Лучић и Миодраг Ристић; као и протођакони Драган Радић и Радомир Врућинић.

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This