Select Page

На Васкрсни понедјељак, када православни хришћани прослављају други дан Васкрса, који је ове године пао баш на празник Светог Великомученика Георгија, Саборни Храм посвећен овом светитељу на Задољу у Стијени Пиперској прославио је своју храмовну славу.

Свету Литургију служио је парох пиперски, јереј Владимир Милуновић.

Литургији је присуствовао велики број Пипера и њихових гостију, међу којима игуманија манастира Ћелија Пиперска, мати Јелена Станишић са сестринством, потпредсједник Владе Црне Горе за демографију и младе Драгослав Шћекић, иначе поријеклом из ових крајева, као и представници племена: Бјелопавлића – Милан Стојовић, Куча – Милисав Поповић, Цуца – Драгутин Драга Перовић..

Након Причешћа вјерних сабраним Пиперима и њиховим гостима празничном бесједом се отац Владимир Милуновић.

„Драга браћо и сестре, нека је благословено ово Христо-васкрсно сабрање и овај свето-георгијевски сабор у древном Храму овом. А ако не древном храму, онда сигурно древним темељима овога храма, који је одолијевао свим искушењима током вјекова. Ето, како је и Христос побиједио смрт и постао онај суштински побједилац, који је донио побједу за све нас појединачно, али и за све нас као заједницу и народ, побиједивши сами пакао, гроб и смрт, тако и овај Храм побјеђује сва искушења која времена доносе“, казао је о. Владимир.

Он је, током свог обраћања, нагласио да је из Христовог гроба засијала свјетлост васкрсења и показала пут, те и да се она нарочито може осјетити ових дана.

„Та свјетлост, коју осјећамо данас, показује нам пут како да и ми саваскрсавамо са Христом, како да се уподобљавамо Христу и светима кроз вјекове који су, својим светим животом, потврдили Његово васкрсење и њиховим личним васкрсењем и, сада, животом вјечним у Царству Небеском“, додао је он.

Сваки човјек који иде Христовим путем, истакао је парох пиперски, данас носи славу Христове побјед над смрћу.

„А међу таквим побједницима нарочито истичемо Светога Великомученика Георгија, кога зовемо Побједоносац. Он је, такође, побиједио смрт следујући управо Христовим завјетима, упркос томе што га је силни цар Диоклецијан стављао у гвоздене ужарене чизме у живом кречу га купавши. Зато се Свети Георгије, иако тако понижен и рањен, зове Побједоносац, а не цар Диоклецијан у свој слави његовој“, појаснио је парох пиперски.
Свети Ђорђе је, напомиње он, донио ту Христову побједу и у ово брђанско племе.

„Ми смо њега овђе поставили за заштитника овог храма, али и заштитника храма у селу Близна, који је исто посвећен Светоме Ђорђу. Многи храмови данас славе у Црној Гори, као многе цркве, скитови и испоснице на Светој Гори и свуда у свијету. Сви славе побједоносца не би ли, молитвама његовим и његовом храброшчу, силином, честитошћу живота, окусили од те побједе коју он свједочи“, рекао је Милуновић.
Саборни Храм светог Ђорђа, како каже, одолијева вјековним искушењима, а потврда тога је и овај традиционални сабор на Стијени Пиперској.

„Он је одолио свим мукама како турскога ропства, тако и идеологија савремених које су му наносиле штету и које су га рушиле. Нека би молитвама Светог Георгија и ми, у својим личним подвизима, стекли његову храброст, његову честитост, као и све оне врлине које су га красиле. Нека би нам дао Бог да и ми исповиједамо, у свим својим искушењима, Христа Бога, да нас Он заштити и прослави као што је Светог Георгија“, закључио је, у својој бесједи, парох пиперски, јереј Владимир Милуновић.

Након Свете Литургије освештан је славски колач и жито. Овај сабор, уз богат културно-умјетнички програм и трпезу љубави – коју је припремио домаћин овогодишње славе, Мило Брацановић, члан Црквеног одбора Стијене Пиперске – настављен је у порти овог храма на Задољу.

В.М.

 

Pin It on Pinterest

Share This