Select Page

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 28. априла 2024. године, на празник Уласка Господњег у Јерусалим – Цвети, свету архијерејску Литургију у храму Свете Тројице у Рипњу уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа новобрдског г. Илариона, свештенства и верног народа.

Овог јутра у подавалском селу уз грају, осмехе и радост окупио се велики број малишана – неколико десетина младих светосаваца и ученика околних основних школа, које је Његова Светост Патријарх г. Порфирије на празник Уласка Господњег у Јерусалим увео у Цркву саборним крштењем на светој Литургији.

– Крштење је почетак духовног живота који треба да се огледа у нашој свакодневници, у којој се боримо и трудимо да будемо врлински људи, да будемо честити људи, да будемо прави, да будемо једном речју нормални људи. Са друге стране, треба да учествујемо у светим богослужењима Цркве, а пре свега у светој Литургији. Ми се крштавамо и рађамо да бисмо могли, пре свега, да учествујемо у свему ономе што је живот Цркве који има свој врхунац у светој Литургији, у светој тајни Причешћа. Да бисмо могли да се причешћујемо мирне савести подразумева се труд који у себе укључује и пост и молитву. Међутим, с обзиром да смо слаби и немоћни људи па грешимо и падамо, подразумева и покајање и исповест, једном речју подразумева нашу непосредну, органску везу са нашим духовником, свештеником који ће најбоље знати како да нас руководи и да нас води у тајне живота Цркве – истакао је патријарх Порфирије, чију беседу у целости можете прочитати ОВДЕ.

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This