Select Page

Овогодишњи добитници награда Задужбине Бранка Ћопића су Радомир Уљаревић за збирку кратких прича „Међустаница“, у издању Космос издаваштва из Београда, и Гордана Ђилас за збирку песама „Хватање месечине“, у издању Народне библиотеке „Жарко Зрењанин“ из Зрењанина.

„Радомир Уљаревић сажео је у књигу кратких прича ‘Међустаница’деведесетак муњевитих погледа и виђења, искошених, очуђених, ироничних, често комичних, лирски стегнутих и згуснутих, често невероватних, готово фантастичних, али истинитих као фотографски снимак са звучним записом, остваривши необичну, иновативну књигу којом је обогатио жанр српске кратке приче“, навео је жири у образложењу.
Према оцени жирија, у ту иновативност уграђени су и веома ефектно употребљени примери из колоквијалног идиома: „Необично, шармантно, често духовито, понекад шокантно, увек драгоцено и аутентично“, преноси Спутњик.

Збирка „Хватање месечине“ Гордане Ђилас, према мишљењу чланова жирија, као да је изашла из Ћопићеве „Баште сљезове боје“ – „топла, нежна, сневна и сновидовна, евокативна, дубока и доживљена, а привидно једноставна, пажљиво циклизирана и компонована, астрална и пеновита“.

„Појам звезде у овој збирци песама није голи песнички украс него је веома дејствен лирски актер, што доприноси, између осталог, да она представља још један оригиналан песнички поход на Месец“, навео је жири.
Одлуку о лауреатима донео је Управни одбор Задужбине Бранка Ћопића, који чине чланови САНУ Матија Бећковић, Злата Бојовић, Јован Делић, Душан Ковачевић и Милосав Тешић (председник).
Одлука је донета на седници одржаној у САНУ 10. априла, а награде су додељене за дела високе уметничке вредности, објављена по први пут у 2023. години. Датум уручења награда биће накнадно објављен.

Pin It on Pinterest

Share This