Select Page

Синоћ је у подгоричком храму служена Света тајна Јелеосвећења којој је присуствовао велики број верног народа.

Светом службом началствовао је протојереј-ставрофор Милета Кљајевић уз саслужење протојереја-ставрофора Драгана Станишића и ђакона Луке Павићевића.

Након седмократног помазивања освећеним јелејем, поучном беседом сабранима се у препуној порти подгоричког храма – обратио  началствујући свештенослужитељ, прота Кљајевић:

,, Да нам није Светих тајни и ми би били у мраку а када се Богу молимо и свима светима ми се обасјавамо светлошћу небеском и тиме исказујемо поштовање према свему што је свето.

Из нашег поштовања Бога и Његових праведника прозилази наша испуњеност животом у духовном и моралног погледу, – који може напредовати или назадовати.

Једна од подела историје народа је на период пре и после цара Константина, који је дао слободу хришћанске вере, – па су се људи делили по томе јесу ли за Христа или против Христа.

Његовим угодницима се и ми данас клањамо, прослављамо и иштемо њихово молитвено заступништво у свакој беди и невољи, које нас сналазе.

Господу, кога су прослављали за свога живота – нека је слава и част у вјекове вјекова!“- поручио је прота Кљајевић у подгоричком храму.

Потом је пред верни народ изнесено Свето Јеванђеље, Часни крст и честице моштију Светих  Божијих угодника које почивају у овом древном храму – Св. Великомученика Ђорђа, Преподобног Стефана Троношког и Св. Мученице Босиљке Пасијанске, којима су се верници поклонили.

У наставку је служена вечерња служба.

Елза Бибић

Фото/Видео: Дарко Радуновић

Pin It on Pinterest

Share This