Izaberite stranicu

Шеф Еулекса Ђовани Пјетро Барбано рекао је данас да је судска одлука о враћању земљишта манастиру Високи Дечани обавезујућа за Приштину.

Он је у објави на платфори Икс истакао да “одлука из 2016. о враћању земљишта манастиру Високи Дечани обавезује све појединце и установе, без изузетка”.

– Довођење у питање одлуке Уставног суда подрива независност правосуђа, нарушавајући владавину права – навео је Барбано.

Привремене приштинске институције одбијају да спроведу одлуку тзв. уставног суда у Приштини из 2016. године према којој морају да као власништво Високих Дечана упишу око 24 хектара земље у околини манастира.

Манастир Високи Дечани је, одлуком Комитета за свјетску баштину Унеска, стављен на списак угрожених споменика, а налази се и на листи најугроженијих локалитета културног насљеђа у Европи коју је сачинила паневропска федерација за очување културног насљеђа Европа Ностра.

Манастир је више пута био изложен директним нападима екстремних Албанаца.

Манастир Високи Дечани је под непрекидном заштитом међународних снага Кфора и једини је вјерски објекат и споменик Унеска у Европи под војном заштитом.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This