Select Page

Архијереји Македонске православне цркве-Охридске архиепископије и Бугарске православне цркве саслуживали су ове недеље у граду Кратову на североистоку Северне Македоније.

На позив Његовог Високопреосвештенства Митрополита кумановског и осоговског Григорија Македонске Цркве, Његово Високопреосвештенство Митрополит доростолски Јаков укључио се у помесну прославу празника Светог Ђорђа Кратовца, новомученика из 16. века.

Епископи су у суботу увече, 24. фебруара, заједно одслужили Вечерње, а сутрадан ујутру Свету Литургију, уз саслужење македонских архијереја Митрополита брегалничког Илариона и Епископа величког Николе.

Пре почетка Литургије, Митрополит Јаков је храму Светог Георгија у Кратову и Кумановској епархији поклонио комадић светих моштију Светог Ђорђа. Мошти је примио Митрополит Григорије и стављене су у цркву за поклоњење верних.

Након богослужења, на градском тргу освештан је славски хлеб.

***

Свети Ђорђе је био по занату кујунџија, родом из града Кратова. Он је имао 18 година када су Турци покушали да га преобрате у ислам, али је „Ђорђе остао чврст као дијамант у својој вери“, пише Црква Светог Ђорђа Кратовца у Фармингтон Милсу у Мичигену. Турци су га зверски мучили и на крају спалили на ломачи. „Пострадао је за прелепу веру Христову 11/24 фебруара 1515. године нове ере у Софији, у Бугарској, за време владавине султана Селима и прослављен је непролазном славом на небесима.

Извор: https://orthochristian.com/

Превела Љ.П.

Pin It on Pinterest

Share This