Select Page

У манастиру Покрова Пресвете Богородице у јужној Шведској молитвено је прослављен празник светог мученика Трифуна. Свету литургију служио је епископ британско скандинавски г. Доситеј.

Са владиком су саслуживали архимандрит Доротеј Форснер, Архијерејски намесник Игор Давидовић, протојереј- ставрофор Милан Вукашин, протојереј ставрофор Александар Самарџић, протојереј Слободан Јездић, протојереј Жељко Бијелић, протонамесник Немања Мировић, јеромонах Јован Шљиванчанин из манастира Стањевићи и ђакон Александар Јекић.

Појао је верни народ сабран са разних страна Шведске, Данске, Норвешке и Енглеске.

Богослужење је окончано благословом славских приноса у част светог Трифуна, крсне славе владике Доситеја.

По древном српском обичају, сав присутни народ домаћински је угошћен у манастирској трпезарији. Био је то лепи сабор свештенства и народа под сводом манастира који, од јубиларне 2000 године хришћанства, израста у снажни духовни центар на бескрајним просторима Скандинавије.

Ако за икога вреди народна изрека „тиха вода брег рони“ то важи за владику Доситеја који већ 34 године ненаметљиво али неодступно и истрајно апостолски стражи над духовним потребама православног српског народа на овим просторима, уједно сведочећи православље свим душама жељним Истине и Правде Божје. Сведоци благотворне мисије владике Доситеја су парохије и духовни центри у којима се служи Света литургија и душе напајају благодаћу светог причешћа.

П.К.

 

Pin It on Pinterest

Share This