Select Page

Празник Света три Јерарха свечно је литургијски прослављен у храму Светих Момишићких новомученика на Малом Брду у Подгорици.

Евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј Велимир Врућинић, старешина Саборне цркве Светог Ђорђа у Новом Саду, а саслуживали су му протојереј Мирчета Шљиванчанин, старешина цркве Светог Ђорђа под Горицом, јереј Павле Божовић и сабрани вјерни народ.

Након прочитаног свештеног Јеванђеља словом пастирске поуке обратио се началствујући протојереј Велимир који је говорио о значају празник Света три јерарха. Он је говорио о мјесту различитих дарова у животу Цркве објаснивши да другачији дарови Светог Василија Великог, Светог Григорија Богослова и Светог Јована Златоустог представљају богатство Једне Свете Саборне и Апостолске Цркве, те да се међусобно не поништавају већ надопуњују.

Отац Велимир је рекао да овај принцип веома важан и данас и навео примјер савремених великих Јерараха – Митрополита Амфилохија, Владике Атанасија и Владике Иринеја који су, сваки са својим даровима, потврдили ову древну истину Цркве.

Литургијско заједничарење настављено је у Светосавској школици поред момишићког храма.

П.Б.

Pin It on Pinterest

Share This