Select Page

Његово Блаженство Патријарх антиохијски и свег Истока г. Јована одржао је 6. фебруара 2024. године у Ал-Отман џамији у Дамаску, заједно са сиријским министром за верске заједнице шеиком Мохамед ал-Саједом, дијалошко предавање под називом „Значај религије у јачању породице и друштва“.

Овај догађај је био део програма за образовање и дијалог који је организовало Министарство за верске заједнице, а присуствовали су имами, проповедници, наставници Курана, верско особље, митрополити и свештеници. Том приликом, патријарх Јован је говорио о теолошким основама хришћанског концепта брака и савременим изазовима са којима се данас суочавају породице. Такође, патријарх Јован је размотрио и поједина етичка питања у науци и истакао хитну потребу да се данас, више него икад раније, као приоритет постави брига о породици с обзиром на психолошке, материјалне, духовне и социјалне димензије савременог друштва. – Наша Црква посебну пажњу усмерава на очување породице и неговање радости Господњег присуства у њеном животу, препознајући да напади и дестабилизација породице угрожавају камен темељац нашег друштва – закључио је патријарх Јован.

Уследило је обраћање министра Ал-Саједа који је прокоментарисао иснесене ставове потврђујући да су сви породични принципи и темељи које је навео Његово Блаженство Патријарх такође фундаментални аспекти исламског образовања. Семинар је завршен питањима и интервенцијама из публике.

Извор: Антиохијска Патријаршија, СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This