Izaberite stranicu

Празник Светог Саве, првог Aрхиепископа српског, у Атини је и ове године веома свечано прослављен. Са благословом Његовог Блаженства Архиепископа атинског и све Грчке г. Јеронима у недељу, 28. јануара 2024. године, у цркви Свете Тројице на Синтагмипознатoј као Руска црква, служена је празнична Литурија.

Началствовао је архимандрит Евсевије (Меанџија),  уз саслуживање архимандрита Амвросија (Весића), Синесија (Виктората), протојереја Александра Носевича и јерођакона Стефана (Душковића). За певницом су појали српски богослови који студирају у Атини: г. Митар Мирковић, г. Стефан Драгичевић, г. Миодраг Поповић; као и конзул Амбасаде Републике Србије у Атини г. Дејан Мачковић. Молитвеном сабрању је присуствовао и амбасадор Републике Босне и Херцеговине у Атини г. Драган Вуковић.

Великом броју православних Срба, као и верника из других Цркава, који су се с радошћу окупили да прославе свог Светог оца Саву, утемељивача Српске Цркве, просвете и културе, пригодном беседом се обратио архимандрит Амвросије (Весић). На крају свете Литургије је освећени су славски дарови које су припремили г. Дејан Миловић са супругом Биљаном и децом Николином и Филипом. Славље је настављено послужењем у порти цркве које су припремили верни Срби заједно са парохијанима храма Свете Тројице.

Деца из Допунске школе на српском језику су заједно са својом учитељицом гђом Весном Копривицом и уз свесрдну помоћ њихових родитеља припремила свечану Светосавску академију која је одржана у недељу, 4. фебруара 2024. године, у свечаној сали Културног центра „Руф“ коју је Србима љубазно уступила Архиепископија атинска. Саборно, са великим бројем гостију, родитеља и пријатеља, архимандрит Евсевије (Меанџија) и јерођакон Стефан (Душковић) су благословили славски колач и жито које је припремила породица Тадић-Папаниколау заједно са јерођаконом Стефаном.

У наставку вечери су се смењивале песме и рецитације о Светом Сави и о Србима као живом храму који је он саздао на земљи. Бираним програмом је истакнута потреба неговања наше традиције и утемељивања у светосављу. Тако је дечји хор, којим је руководила гђа Сања Ожеговић, приредбу почео Химном Светом Сави, а завршио је песмом Деца неба, указујући тиме симболично да на стазу коју нам је прокрчио Свети Сава, којом стижемо до свог небеског дома.

На крају свечане академије присутнима се  обратио конзул Републике Србије у Атини г. Дејан Мачковић. Том приликом је уручио плакету захвалности представнику компаније Med and Baltic Ship LTD, која је Допунској школи на српском језику даровала прекопотребни пројектор и штампач. Упутио је и захвалност г. Славољубу Лукићу, инспектору за веронауку при Министарству просвете и културе Републике Српске, за православне дечjе календаре које је послао ђацима у Атини као светосавски поклон. Светосавска академија је, по обичају, заокружена богатим послужењем српским специјалитетима које су припремили родитељи полазника Допунске школе на српском језику.

Драгица Тадић Папаниколау

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This