Select Page

У Котору су јуче обиљежени Савиндан и почетак Трипунданских свечаности. У Цркви Св. Николе служена је Света литургија којој су присуствовали предсједник општине Котор, Владимир Јокић, потпредсједник Синиша Ковачевић и предсједница Скупштине општине  Маја Мршуља.

Како преноси Радио Котор, свечаности на тргу присуствовали су бројни грађани, те чланови Бокељске морнарице 809, Градска музика Котор која је одсвирала Светосавску химну коју је отпјевао хор Српског пјевачког друштва (СПД) “Јединство”.

„Поздрављајући присутне, архијерејски намјесник которско-тиватски, протојереј Немања Кривокапић, је поручио да је живот Св. Саве био “у духу ширења љубави, мира и слоге међу народом”.

“Ту мисију је ширио гдје год је крочио својом светом ногом. Зато је био поштован од свих својих савременика, зато је поштован до дана данашњег, зато га и ми данас овако свечано прослављамо. Св. Сава је наставио пут који је Христос нама намјенио и прије њега Св. Трифун светитељ је ову мисију ширио. На том путу смо сви ми данас који смо се овдје окупили и наша Градска музика која спаја ова два празника, на два различита трга. То је та дивна которска традиција да се у једном дану прослављају ова два светитеља”, казао је између осталог Кривокапић.

Окупљени су потом са Трга Св. Николе отишли на Трг Св. Трипуна, одакле је са терасе базилике-катедрале традиционалне Лоде, похвале заштитнику града Котора и которске Бискупије, изговорио мали адмирал Бокељске морнарице, Јосип Вукашиновић“, преноси Радио Котор.

Фото – Андреа Шеваљевић 

(СПЦО Котор)

 

Pin It on Pinterest

Share This