Select Page

У пожару који је касно синоћ захватио комплекс манастира Доњи Брчели у истоименом црмничком селу, у потпуности је изгорио монашки конак (објекат некадашње Основне школе „Јован Томашевић“). Пожар је брзом интервенцијом барских ватрогасца локализован, а сам манастир није угрожен – речено је „Барском порталу“ у Служби заштите и спасавања Бар.

Да је ватрена стихија захватила комплекс познате светиње ватросагцима у Бару јављено је око 22 сата и 40 минута.

На лицу мјеста дјеловало је 14 ватрогасаца из Бара са три возила, да би им нешто касније у испомоћ дошло још једно возило са још четворо колега.

Двије екипе припадника Службе заштите и спасавања са два камиона остала су да дежурају у Доњим Брчелима. Узрок пожара за сада није познат.

У XV вијеку, према предању, Јелена Балшић, ћерка кнеза Лазара, је подигла манастир у Доњим Брчелима, у оквиру којег се налази црква Светог Николе, саборна црква цијеле Црмнице. Обновио га је књаз Никола 1861. године. У цркви се налази велики дрвени иконостас, са 47 икона различитих форми и димензија.

Према историјским изворима ту је столовао, а касније убијен и сахрањен цар Шћепан Мали, који је владао Црном Гором од 1767. до 1773. године.

Извор: Барски портал

Pin It on Pinterest

Share This