Select Page

Празник свечаног уласка Дјеве Марије у храм Јерусалимски, евхаристијски је прослављен у Цркви Светог Ђорђа под Горицом.

Светом литургијом началствовао је јереј Блажо Божовић уз саслужење протојереја-ставрофора Милете Кљајевића и ђакона Луке Павићевића док је молитвено учествовао протојереј, Јован Радовић.

На литургијске возгласе одговарали су појци Цркве Светог Ђорђа, предвођене сестрама Павићевић, Анастасијом и Софијом.

Након прочитаног јеванђелског зачала словом поуке сабранима у храму Господњем обратио се началствујући свештенослужитељ, јереј Блажо Божовић.

,, Значај овога празника је у оном тренутку када Пресвета Богородица улази у храм, који је по старозаветној традицији био моменат када су се дјеца показивала Богу.

Многи Свети Оци сматрају да је овим данашњим чином Пресвете Богородице кренуло испуњење и почетак Новога Завјета.

Данашњи дан је слава многих манастира, посебно свештеног братства Хиландара, манастира Острога, Троноше…

Значај Мајке Божије је у томе што је још као дијете са својим родитељима и у пратњи својих сродника ушла у јерусалимски храм, у коме је остала.

Оно што је спој данашњег дана и Светог Јеванђеља по Луки, је тренутак када је Марта сестра Маријина позвала Христа да дође у њихов дом – јесу заправо те двије службе које се пројављују у једној личности; управо ту је благослов Пресвете Богородице када је у усхићењу рекла, сретајући Јелисавету – Велича душа моја Господа и обрадова се дух мој, Богу Спасу мојему, што погледа на смерност слушкиње своје – јер гле од сада ће ме звати блаженом сви нараштаји…

Живот Пресвете Богородице је сав био у послушању и то нам је тај велелепни примјер да заиста треба да следујемо Маријином животу, да слушамо и чујемо оно што Господ хоће да нам каже.

Јер када слушамо Ријеч Божију земаљске информације и ова страдања која се дешавају свуда у свијету, – боље схватамо и разумијемо; слушајући Ријеч Божију, бреме које је на нама, – помаже да носимо као православни хришћани.

И овај Пост је само алат, он је наш васпитач а лик Пресвете Богородице је примјер послушања, кротости служења Богу; вазда имајући у срцима својим, пламен те вјере не на појединачном нивоу већ кроз једномислије да узрастамо ка Господу, – ишчекујући Рођење Христово !“ – поручио је отац Блажо Божовић у подгоричком храму.

Потом су сви они који су се припремали приступили Светој чаши у Светој тајни причешћа.

Заједничарење свештенослужитеља и парохијана настављено је у Светогеоргијевском дому.

Елза Бибић

Фото: Дарко Радуновић

Pin It on Pinterest

Share This